Sector moet vechten voor water

West-Nederland - Om voldoende zoet water voor de land- en tuinbouw te garanderen is het vanwege de klimaatverandering nodig om slimmer om te gaan met water. Nieuw daarbij is het instrument voorzieningenniveau. Na Haarlemmermeer start ook in Boskoop een pilot. Van de sector worden ook inspanningen gevraagd.

Koen van Wijk‘Het voorzieningenniveau moet duidelijkheid geven over de waterbeschikbaarheid. Als je als agrariër tevoren weet waar en hoeveel water nodig is, zijn afspraken te maken’, vertelt beleidsmedewerker Luc Absil van provincie Zuid-Holland.
In november gaat de provincie met hoogheemraadschap Rijnland en een groep boomkwekers in gesprek over het huidige systeem. Ideeën voor aanpassingen zijn dan welkom.
‘Belangrijk in dit proces is met elkaar in gesprek te gaan en te beseffen dat zoet water niet vanzelfsprekend is’, zegt Anneke Houdijk van provincie Noord-Holland, betrokken bij de pilot Haarlemmermeer. ‘Sommige sloten blijken nooit goed gespoeld te worden. De verbeterpunten in het watersysteem zijn nu in kaart gebracht. Dat is pas stap 1.’
In het Deltaprogramma 2015 is voor West-Nederland het ‘voorzieningenniveau’ opgenomen, wat moet helpen slimmer en efficiënter om te gaan met het beschikbare zoet water omdat deze op termijn onder druk staat. Vooral het doorspoelen van watergangen tegen verzilting komt dan in gevaar. Het instrument moet de verdringingsreeks vervangen, die de watervoorraad per maatschappelijke functie verdeelt bij schaarste.

Nee verkopen

‘Dit instrument moet voorkomen dat de overheid in zulke situaties nee moet verkopen aan de agrarische sector’, legt waterspecialist Dorien Kea van LTO Noord uit.
‘Het gaat steeds om de stappen informeren, optimaliseren en afspraken maken. Ook wordt de bal voor een deel bij de sector gelegd. Een DAW, een deltaplan agrarisch water, is hierbij een goed middel.’
LTO Noord beseft dat op termijn minder water per bedrijf beschikbaar komt en stimuleert dat de sector zelf mee werkt aan oplossingen. ‘De land- en tuinbouw investeert jaarlijks al miljoenen aan waterbesparing en wateropslag voor zelfvoorziening. We zijn voornemens die inspanningen binnenkort te inventariseren’, zegt Arie Verhorst, bestuurlijk betrokken namens LTO Noord regio West.
‘Met het voorzieningenniveau dekt de overheid zich overigens wel een beetje in, door nu al te waarschuwen dat er mogelijk een keer te weinig water is voor boeren en tuinders’, stelt hij. Anderzijds erkent hij dat de sector zich moet inspannen om zuiniger om te gaan met water. ‘Daarover hebben we afspraken gemaakt.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer