Minister+ondertekent+zoetwaterakkoord
Nieuws
© I en M

Minister ondertekent zoetwaterakkoord

Minister Schultz van Haegen (I&M) ondertekende gisteren de overeenkomst met regio Oost om samen de beschikbaarheid van zoet water voor de lange termijn veilig te stellen.

In regio Oost kan de schop nu de grond in voor het uitvoeren van maatregelen en projecten uit het werkprogramma 'Zoetwatervoorziening hoge zandgronden'.

'Zoet water is van levensbelang voor de economie en leefbaarheid van ons land. 17 procent van ons bruto nationaal product wordt verdiend met zoet water', gaf Van Haegen aan.

Hoge zandgronden

In de regio's Oost- en Zuid-Nederland liggen de hoge zandgronden. Hier is slechts een beperkte aanvoer van water mogelijk. Dit deel van Nederland is dus vooral afhankelijk van regenwater. Nu al kennen we perioden met ernstige droogte.

De klimaatverandering maakt het zuinig omgaan met water en zo veel mogelijk water vasthouden alleen maar groter.

Daarom zet Oost-Nederland in op onder andere zuinig watergebruik, voorraadvorming in de bodem, aanpassing van bedrijfsvoering in de landbouw en natter maken van natuurgebieden.

Samenwerking

In de regio Oost ondertekenden 112 partijen eerder zelf al de bestuursovereenkomst 'Zoetwatervoorziening Oost-Nederland'. Dit zijn onder meer de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht en Drenthe.

Maar ook de vijf betrokken waterschappen, bijna tachtig gemeenten, terreinbeheerders, verenigingen voor particuliere grondeigenaren, natuur- en milieufederaties en de land- en tuinbouworganisatie.

Ook drinkwaterbedrijf Vitens en Waterleidingsmaatschappij Drenthe ondertekenden de bestuursovereenkomst.

Draagvlak

'Het draagvlak om de plannen uit te voeren is dan ook zeer groot', vertelt Bert Boerman, gedeputeerde van Overijssel en tevens voorzitter van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) Rijn-Oost.

'Alle partijen steunen de plannen en willen in dit programma investeren. Door deze gezamenlijke aanpak kunnen we ons watersysteem klimaatbestendig inrichten en zorgen voor een goede balans tussen het voorkomen van wateroverlast en behouden van voldoende water in droge perioden.'

Investeringen

De bestuursovereenkomst met regio Oost is een van de zes overeenkomsten die de minister met de zoetwaterregio's sluit. Het totaal aan investeringen voor de maatregelen uit het Deltaplan Zoetwater bedraagt 365 miljoen euro voor de periode 2016 tot 2021.

Hiervan komt 150 miljoen euro uit het Deltafonds. De regio Oost investeert de komende zes jaar 114 miljoen euro in zoetwatermaatregelen. Hiervan dragen de regionale partners een bedrag van 87 miljoen euro zelf bij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer