Praktische+vragen+rond+groei+zoetwaterbel
Nieuws
© ZLTO

Praktische vragen rond groei zoetwaterbel

Zeeuwse boeren hebben nog de nodige praktische vragen over technieken die de zoetwaterbel onder hun percelen kunnen vergroten.

Dat bleek dinsdag op een praktijkbijeenkomst in Serooskerke. Daar kwamen ongeveer 25 loonwerkers en boeren af op een bijeenkomst over het kreekrug-infiltratiesysteem.

Infiltratie

Broccoli- en venkelteler Werner Louwerse werkt met het innovatieve systeem. Daarbij wordt zoet duinwater afgevangen en via peilgestuurde drainage geïnfiltreerd waar het vervolgens de zoetwaterbel vergroot.

Zo is Louwerse erin geslaagd om de zoetwaterbel met twee tot drie meter te vergroten. Dat moet hem, zeker op termijn, meer beregeningsruimte bieden.

Praktische vragen

Wat volgde waren veel vragen voor Louwerse en zijn collega Jan Sanderse. Kan het ook met bestaande drains en wat is dan de ideale afstand tussen de drains? En wanneer is een kreekrug geschikt?

En dan de kosten. De boeren zien best op tegen de stevige investeringen. Ze geven daarbij aan de kosten het liefst te delen met anderen, via een collectieve aanpak dus.

Winterbijeenkomsten

ZLTO, ook betrokken bij het project, neemt deze en andere vragen mee naar bijeenkomsten die komend winterseizoen plaatsvinden bij meer Zeeuwse boeren en tuinders.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer