Waterschappen+tekenen+Pact+van+IJsselmeer
Nieuws
© Ida Hylkema

Waterschappen tekenen Pact van IJsselmeer

Vertegenwoordigers van waterschappen, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties uit het IJsselmeergebied hebben het Pact van het IJsselmeergebied getekend.

Zij deden dit samen met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, Vitens en deltacommissaris Wim Kuijken.

Hiermee bevestigen alle partijen om de komende jaren de veiligheid tegen overstromingen en de zoetwatervoorziening op orde te houden.

Hoofdlijnen

Het pact bestaat verder vijf hoofdlijnen. De eerste: zolang mogelijk water uit het IJsselmeer afvoeren naar de Waddenzee door middel van spuien. Als dat niet meer kan, dan pompen gebruiken.

De tweede hoofdlijn is om de zoetwatervoorraad in het IJsselmeer en Markermeer te vergroten via flexibel peilbeheer en de inrichting van de randen van de meren daarvoor geschikt te maken. Op die wijze kan een extra zoetwaterbuffer beschikbaar komen van 400 miljoen kuub.

Minder water

Als derde punt noemen de partijen de watersystemen rond het IJsselmeer en Markermeer zo aanpassen dat met minder water uit het IJsselmeer toch een goede waterkwaliteit wordt behaald.

Hoofdlijn nummer vier is om voorla boeren te stimuleren om het gebruik van (zoet) water uit het IJsselmeer te beperken. Tot slot willen de ondertekenaars blijven investeren in de kwaliteit van de dijken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer