Gratis schade melden simpeler

Het gratis melden van gewasschade door ganzen en ander wild wordt eenvoudiger. Voor het doen van een aanvraag voor een schadevergoeding blijft het behandelbedrag van 300 euro gehandhaafd.


Het Faunafonds komt nog dit jaar met een vernieuwde wijze voor het online melden van faunaschade. Vooral het gratis melden van schade wordt eenvoudiger en toegankelijker, om de drempel voor boeren en tuinders om kleine schades te melden weg te nemen.
Nieuw is ook dat het Faunafonds deze schademeldingen steekproefgewijs gaat monitoren. Hoe dat exact wordt ingevuld, wordt met de faunabeheereenheden verder uitgewerkt.
Ook de uitleg op de site wordt verbeterd. Zo komen er waarschuwingsteksten als een boer schade meldt door diersoorten die niet voor vergoeding in aanmerking komen.
Verder wordt het mogelijk schades vooraf gratis te melden en pas later door te zetten voor aanvraag voor een vergoeding. Het behandelbedrag van 300 euro geldt dan wel.
Overigens kunnen boeren die in rustgebieden voor ganzen zitten, een schade melden zonder dat een behandelbedrag in rekening wordt gebracht. Maar niet elke provincie heeft die rustgebieden. In Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht zijn ze er wel, in Overijssel en Flevoland weer niet. Zuid-Holland en Drenthe willen ze nog instellen.

Discipline

'Het Faunafonds komt ons tegemoet op een belangrijk punt', reageert LTO-portefeuillehouder Peter de Koeijer. 'Wij zijn zeer ongerust dat er te weinig schademeldingen binnenkomen sinds het behandelbedrag is ingevoerd.'
De Koeijer hamert op discipline bij boeren om schade te melden, nu dat kosteloos kan. 'Ik hoop dat dit een stimulans is. Het is belangrijk dat de statistieken waarheidsgetrouw zijn, omdat die de basis vormen voor het verlenen van ontheffingen.'
Een aantal provincies heeft overigens de julitellingen van 2015 van ganzen al bekendgemaakt. Een landelijk beeld is er echter nog niet. Bijna overal blijft de populatie nog stijgen of gelijk, behalve in Gelderland.
Volgens provinciaal LTO-bestuurder Dirk Dekker komt dat doordat het afschot van koppelende ganzen vanaf februari mag. 'Die kunnen vervolgens geen eieren leggen. Dat blijkt zeer effectief.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer