Naaldbos Twente weer van de baan

Er komt geen naaldbos in de bufferzone van Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek (AVAV). Dat zijn provincie Overijssel, gemeente Dinkelland en het ministerie van Economische Zaken overeengekomen.

Naaldbos+Twente+weer+van+de+baan
© Provincie Overijsel

Het plan voor de aanplant van 48 hectare naaldbos stond in de aangepaste gebiedsanalyse voor het gebied.

Het idee kwam van het rijk, dat het voortouw neemt bij dit natuurgebied in gemeente Dinkelland. Het bos zou moeten zorgen voor minder stikstofdepositie.

Niet blij

Boeren in het gebied, maar ook gemeente Dinkellland en provincie Overijssel, waren niet gelukkig met het plan. De aanleg van een bos is onomkeerbaar, bovendien past een naaldbos niet in Twente.

'Bovendien hadden we twijfels bij de effectiviteit van de maatregel', stelt gedeputeerde Hester Maij. 'Het gebied moet ook worden vernat en bomen in de nabijheid van het gebied zorgen juist voor verdroging.'

Draagvlak

Wat provincie, gemeente en de partners in het gebied echter het meeste stak, was de handelwijze van het rijk. 'Het heeft lang geduurd voorat er draagvlak in het gebied was om tot benodigde herstelmaatregelen te komen', verklaart Maij.

Met deze maatregel zet het rijk volgens haar het moeizaam verkregen draagvlak weer op het spel. In plaats van een bos komt er nu een singel van loofbomen. De singel wordt zo'n 300 meter lang en neemt veel minder ruimte in beslag dan het geplande naaldbos.

Tekentafel

De gedeputeerde is blij dat de kwestie snel is opgelost. 'Wij hebben samen met gemeente Dinkelland contact opgenomen met het ministerie en dat van onze argumenten kunnen overtuigen.'

Dit was een maatregel vanaf de tekentafel, stelt ze. 'Wij proberen in Overijssel juist samen met de partners in het gebied naar oplossingen te zoeken'

LTO Noord Overijssel

Voorzitter Erik Back van LTO Noord Overijssel is eveneens tevreden: 'Ik ben blij met deze snelle reactie en de juiste opstelling van de provincie'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer