Vrij worden van PED is mogelijk

Het is mogelijk om het PED-virus uit te roeien als dat heeft rondgewaard op het bedrijf. Dat geldt voor zowel bedrijven met vleesvarkens als voor bedrijven met zeugen. Belangrijkste voorwaarde is het stug blijven volgen van de hygiëneprotocollen.

In november 2014 stak PED voor het eerst sinds de jaren tachtig in Nederland weer de kop op. Het betrof de zogenaamde milde variant. Op verzoek van en gefinancierd vanuit de POV volgde de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) vijf vleesvarkensbedrijven, vijf vermeerderingsbedrijven en een biggenopfokbedrijf die waren getroffen door PED.
Nog niet alle onderzoeken zijn afgerond, geeft GD-manager varkens Alfred van Lenthe aan. Maar duidelijk is wel dat uitgebreide hygiënemaatregelen essentieel zijn. 'Op drie van de vijf vleesvarkensbedrijven is het virus uitgeroeid door in overleg met de veearts en andere erfbetreders stug volgens de hygiëneprotocollen te blijven werken.'

Gespeende biggen

Voor zeugenbedrijven ligt dat moeilijker, volgens Van Lenthe. 'Voor-al bij gespeende biggen kan het virus gemakkelijk blijven rondgaan. Verplaatsing van dieren op het bedrijf is noodzakelijk en het contact met individuele dieren intensiever.' Wat wijs is kan per bedrijf sterk verschillen, geeft Van Lenthe aan. 'Goed overleg met de veearts is erg belangrijk.'
Uit het monitoren van de elf bedrijven komt ook naar voren dat het virus in de winter en in het vroege voorjaar tot negen dagen kan overleven en zich zelfs via droge mest kan verspreiden. Zieke varkens verspreiden enorme hoeveelheden virus dat gemakkelijk wordt verspreid door varkens, transportmiddelen, mensen, mest, stof en ongedierte.
Het PED-virus is gevoelig voor alle desinfectiemiddelen. Een oxiderend middel heeft sterk de voorkeur. In de Verenigde Staten, waar hoog virulent PED-virus actief is, is aangetoond dat pentakalium peroxymonosulfaat onder vrijwel alle omstandigheden effectief is.
Tussen juni en half oktober kwamen er bij GD geen nieuwe meldingen van PED binnen. Dat wil niet zeggen dat het virus is weggeweest, zegt Van Lenthe. 'Het PED-virus houdt niet van UV-stralen en van droogte. Nu het weer verandert, wordt het virus weer actief.'

Nieuwe gevallen

Op dit moment zijn er bij GD zo'n tien nieuw besmette bedrijven bekend, merendeels in Oost-Nederland. Naar Canadees voorbeeld koos Nederland vorig jaar voor een gecoördineerde aanpak. Het aantal besmette bedrijven bleef mogelijk daardoor beperkt tot ruim vijftig.
?u www.gddiergezondheid.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer