In+discussie+met+de+landbouwcommissaris
Column
© LTO Nederland

In discussie met de landbouwcommissaris

Met de Nederlandse Europarlementariërs die betrokken zijn bij landbouw organiseren we om beurten de Nederlandse landbouwborrel in Brussel. Maandag 9 november is het aan mij en heb ik een primeur: landbouwcommissaris Phil Hogan komt spreken.
Hogan zit nu ruim een jaar in het zadel. Samen met de Nederlandse land- en tuinbouwgemeenschap wil ik hem op 9 november aan de tand voelen.
De EU-commissaris heeft vanzelfsprekend grote invloed op het landbouwbeleid. Zelf vergelijk ik zijn rol weleens met een schipper die een grote tanker bestuurt. Het roer omgooien is lastig, des te belangrijker is de koers: welke richting gaan we uit op de lange termijn?
De visie van Hogan sluit aan bij de Nederlandse praktijk: open voor innovaties en toekomst- en marktgericht.
Maar ook een EU-commissaris heeft te maken met een weerbarstige werkelijkheid. De laatste hervormingen van het landbouwbeleid zijn net achter de rug en in de praktijk lopen we nog altijd tegen veel opstartproblemen aan.
Denk aan de inzaaidatum voor vanggewassen. Samen met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heb ik politieke druk uitgeoefend op de Europese Commissie en hebben we ervoor gezorgd dat we twee weken uitstel kregen.
Een mooie prestatie, maar geen langetermijnoplossing. Mijn pleidooi voor de commissaris is dan ook om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) op de lange termijn simpeler en flexibeler te maken, meer ingericht op de boerenpraktijk.
Hogan wil uiteraard zijn stempel op het toekomstige landbouwbeleid drukken. We kunnen hem hierbij helpen door zo vroeg mogelijk aan te geven welke kant wij op zouden willen.
Daarom organiseer ik samen met mijn Duitse collega Peter Jahr van de christendemocraten een rondetafelbijeenkomst in Brussel om na te denken over de hervormingen van het GLB, want alleen met brede steun kunnen we voldoende druk uitoefenen.
U bent van harte welkom om ook op 9 november samen met ons de discussie aan te gaan.
Kijkt u op voor meer informatie over deze bijeenkomst op mijn website: www.janhuitema.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer