Robot+en+weiden+kan+volgens+melkveehouder
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Robot en weiden kan volgens melkveehouder

Automatisch melken kan goed worden gecombineerd met weidegang. Dat vinden praktisch alle vijfhonderd melkveehouders die deelnemen aan project 'Robot & Weiden'. Belangrijkste aandachtspunt: koeverkeer.

Voorwaarde voor automatisch melken en weiden is volgens 27 procent van de deelnemers dan wel dat randvoorwaarden op het bedrijf geschikt moeten zijn.

Belangrijkste aandachtpunten naast koeverkeer zijn de tijd die de veehouder wil en kan besteden aan weidegang, de beschikbare huiskavel en de bezetting van het automatisch melksysteem.

Koeverkeer

De cijfers zijn woensdag gepresenteerd tijdens het afsluitende symposium van het project 'Robot & Weiden' in Waarder. Daar werd het koeverkeer bij weidegang in combinatie met automatisch melken aangehaald.

Het gaat daarbij zowel om koeverkeer naar buiten om te weiden als dat naar binnen om het aantal melkingen op peil te houden.

Concepten

In het project heeft Wageningen UR, samen met DLV Advies, PPP-Agro Advies en Valacon vijf Robot & Weiden-concepten ontwikkeld voor vijf verschillende typen melkveebedrijven. Rode draad in alle concepten is regelmaat.

Door toegang tot de wei, het bijvoeren van de koeien, het ophalen van de achterblijvers en de instellingen van de melkrobot goed op elkaar af te stemmen en consequent uit te voeren, weten de koeien waar ze aan toe zijn.

24 uursplanning

Dat alles is in de concepten overzichtelijk in een 24 uursplanning opgenomen. Een opvallend element in deze planning is het zorgen dat de voergoot één of twee uur leeg is, voordat de koeien naar buiten mogen.

Dat zorgt ervoor dat de koeien goed vers gras opnemen in de tijd dat ze in de wei zijn.

Dagelijks nieuw perceel

Beweidingssystemen die goed passen bij automatisch melken zijn systemen waarbij koeien elke dag een nieuw perceel krijgen aangeboden. Voor kleinere huiskavels is het systeem van roterend standweiden uitgewerkt.

De huiskavel wordt verdeeld in drie blokken die vervolgens worden opgesplitst in vijf percelen. Gedurende drie weken krijgen de koeien elke dag een nieuw perceel binnen een blok waar ze de bijgroei van de afgelopen vijf dagen opvreten.

Melkveehouders

Dit systeem is door een kleine honderd boeren melkveehouders met succes toegepast. 'Robot & Weiden' is een project van de Duurzame Zuivelketen en ZuivelNL uitgevoerd door Stichting Weidegang in samenwerking met Wageningen UR en partners.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer