Successen en uitdagingen van Schoon Water

Het stimuleringsproject Schoon Water voor Brabant maakt de tussenstand op. Tijdens een symposium op 18 november worden de successen gevierd en de uitdagingen van morgen in kaart gebracht.

Het stimuleringsproject Schoon Water voor Brabant startte vijftien jaar geleden met het doel om de belasting van chemische gewasbeschermingsmiddelen op het grond- en oppervlaktewater terug te dringen en het water schoon te houden. Dat is gelukt. Monitoring laat zien dat het sinds vier jaar mogelijk is op gebiedsniveau onder de drinkwaternorm voor uitspoeling te komen.
Van begin af aan is ingezet op het nemen van praktische maatregelen die telers en loonwerkers kunnen nemen. Met innovatieve technieken en onafhankelijke advisering werken deelnemers aan maatregelen die goed zijn voor het water én het bedrijf.
Volgens Johan Elshof, specialist Water en bodem bij ZLTO, hebben boeren en tuinders in de loop van de jaren steeds meer aandacht gekregen voor hun landbouwgronden. ‘Jarenlang gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen heeft geleid tot verminderde vitaliteit van de bodem en aantasting van grond- en oppervlaktewater, flora en fauna. Een gezonde bodem levert gezonde gewassen op. Telers willen graag actie ondernemen, maar hebben behoefte aan handlingsperspectief.’

Diverse maatregelen

Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) is projectleider en adviseert de ondernemers samen met DLV Plant. Peter Leendertse van CLM: ‘Het gaat om heel diverse maatregelen, zoals het gebruik van nieuwe of minder middelen, beslissings-ondersteunende systemen, mechanische onkruidbestrijding, precisie-bespuiting en zuiveringsmethoden voor restvloeistof. Elk bedrijf is anders, dus de toepassingen ook.’
Een zeer geslaagde maatregel die breed is opgepakt zijn de nieuwe spuittechnieken. ‘Daarbij is het bijvoorbeeld mogelijk met behulp van computer gestuurde gps-machines nauwkeurig in de gewassen te spuiten. Een deel van de spuit kan bovendien worden afgesloten, zodat bepaalde plekken die overlappen niet meermaals worden bespoten.’
Een aantal deelnemers aan Schoon Water voor Brabant heeft een biofilter aangelegd. Daarmee voorkomen ze dat resten van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf wegspoelen naar het grond- en oppervlaktewater.
Sommige technieken en middelen worden doorontwikkeld en opgenomen in het machinepark van bedrijven die zich bezighouden met landbouwmechanisatie.
Het symposium ‘Schoon Water stroomt door Brabant’ op 18 november in Aarle-Rixtel maakt de tussenstand op van het project Schoon Water voor Brabant. Daarbij zijn bestuurders, projectpartners, bedrijven, boeren en tuinders aanwezig. Successen worden gevierd en uitdagingen van morgen worden in kaart gebracht. Aanmelden kan via www.zlto.nl.
Naast showcases vinden er partnerpitches en workshops plaats. ‘De partners zijn enthousiast en willen opschalen naar nog meer gebieden en deelnemers', zegt Elshof van ZLTO. 'Ook willen we meer gaan samenwerken met marktpartijen die net als wij geloven in duurzamere teelten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer