Waardestijging vanverhuurde grond

Runt u een bedrijf en verhuurt of verpacht u langdurig een perceel grond? Dan is de landbouwvrijstelling niet van toepassing op de waardestijging die mogelijk ontstaat tijdens de verpachting. Deze is immers alleen van toepassing op de waardestijging die ontstaat bij gebruik binnen het eigen landbouwbedrijf.
Ondernemers zijn daar niet altijd alert op, ervaart ZLTO-adviseur Anja Roes. ‘Op het moment dat je nog volop boert, is dat geen punt. Maar zodra je het bedrijf staakt of gaat verkopen, krijg je hiermee te maken’, aldus Roes.
In dat geval moet er belasting aan de fiscus worden betaald over de waardestijging die de grond in de periode van verpachting heeft ondergaan. Dit bedrag kan oplopen tot de helft van de waardestijging.
Nieuw is dit niet, zegt de ZLTO-adviseur. ‘Ik heb wel het idee dat de Belastingdienst er scherper op toeziet dan voorheen. Daarom wil ik ondernemers erop attenderen. Op een onverwachts dikke nota zit niemand te wachten.’
Sowieso is het goed om de consequenties te kennen van tijdelijk grond uit gebruik geven. Wilt u uw situatie in beeld hebben?
Neem dan contact op met Anja Roes van ZLTO via Anja.Roes@zlto.nl of (06) 21212446 .

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer