%27Met+kruiden+werken+vanuit+de+weerstand+van+de+koe%27
Interview
© KASTERMANS STUDIO

'Met kruiden werken vanuit de weerstand van de koe'

Ron Westerneng heeft een melkveebedrijf met 85 melkkoeien in Biddinghuizen. Hij was deelnemer aan het project 'Vooruit met het kruid' en voert kruiden aan zijn koeien en kalveren. Hij krijgt daarbij advies en begeleiding van veterinair natuurgeneeskundige Monique van Riel. Westerneng licht toe.

Hoe past u kruiden toe op uw bedrijf?

'Ik voer gedroogde kruiden in de voermengwagen. Dat kan van alles zijn: paardenbloemkruid, smalle weegbree, grote weegbree, sint-janskruid; er is een heel arsenaal beschikbaar.
'Samen met Monique van Riel kijk ik wat nodig is en dat passen we toe. Je hebt trouwens maar kleine beetjes nodig: zo'n 4 tot 6 gram per koe, afhankelijk van het soort kruid. Daarnaast heb ik kruidenextracten gebruikt om op kwartieren met een hoog celgetal te smeren.'

Waarom voert u kruiden?

'Ik ben begonnen met kruiden omdat mijn dieren last hadden van diarree en daar geen oplossing voor gevonden kon worden. Toen ik kruiden voerde, ging de diarree over. Ik geloof erin en zie resultaat. Ik werk vanuit de weerstand van de koe en gebruik zo weinig mogelijk antibiotica.
'Soms moet ik nog wel naar geneesmiddelen grijpen, maar veel minder dan voorheen. Droogzetters gebruik ik bijvoorbeeld alleen nog maar bij probleemkwartieren.'

Wat zijn de resultaten?

'De kalveren krijgen onder meer smalle weegbree, zonnebloemkruid en zonnebloemwortel en hebben minder last van diarree. Ook de diarreeproblemen bij het melkvee zijn over. En de koeien zijn rustiger en minder schrikkerig. De essentie is dat je een omslag in denken moet maken en meer aan de weerstand van de koe en het kalf moet werken.
'Zij moeten de problemen zelf de baas kunnen, dan is ingrijpen met bijvoorbeeld antibiotica niet meer nodig. Je moet overigens wel geduld hebben en accepteren dat je niet meteen resultaat ziet. Ik word niet meer zenuwachtig als het celgetal wat hoger is. De koe moet ook de tijd krijgen om te reageren.'

Hoe weet u wat en hoeveel u moet voeren aan het vee?

'Mijn rantsoenadviseur en Monique van Riel begeleiden me en zij overleggen ook samen. Ze begrijpen elkaar en respecteren elkaar en dat is belangrijk.
'Monique van Riel weet wat de werking van bepaalde kruiden is en welke je niet aan bijvoorbeeld drachtige koeien moet voeren. Die kruiden voeren we aan de koeien die net hebben afgekalfd om ze er weer snel bovenop te krijgen.
'De close-upgroep krijgt een apart mengsel om de geboorte zo goed mogelijk te laten verlopen en het herstel na afkalven te bespoedigen.
'Zulke dingen moet je wel weten, anders krijg je juist problemen met je koeien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer