Met+kruiden+naar+een+betere+koegezondheid
Nieuws
© nieuwe oogst

Met kruiden naar een betere koegezondheid

Kruiden inpassen in het rantsoen van koeien heeft voordelen voor gezondheid en weerstand, zo ervaren deelnemers uit praktijknetwerk 'Vooruit met het kruid.' Tijdens een afsluitende bijeenkomst werd het Inspiratieboekje gedroogde kruiden gepresenteerd.


Jan-Paul Wagenaar, onderzoeker bij Louis Bolk Instituut, gaf gedurende de bijeenkomst een toelichting van het belang van kruiden in het weiland. Dat kan zijn voor de opbrengst, voor het imago, voor diversiteit en voor diergezondheid.

Om effect van de kruiden uit de weide te hebben in het rantsoen, adviseert hij 20 procent kruiden in het veld.

Standaard

Belangrijk is om de juiste kruiden en grassen te kiezen bij herinzaai. Uit verschillende metingen die Wagenaar deed, blijkt dat standaard kruidenmengsels niet optimaal groeien in het weiland.

Veel ingezaaide kruiden komen helemaal niet tot groei en bepaalde grassen, bijvoorbeeld kropaar, kunnen erg gaan overheersen.

Mengsel samenstellen

Wagenaar raadde de bezoekers van het netwerk daarom aan om zelf een mengsel te laten samenstellen wat rekening houdt met bedrijfsspecifieke omstandigheden: grondsoort, ontwatering, intensiteit van bedrijf en beweidingsysteem.

Vooral kruiden als smalle weegbree, duizendblad en chicorei lijken blijvers in het veld.

Adviesgiften

De adviesgiften van kruiden zijn vaak beperkt tot 5 tot 15 gram per koe per dag. De resultaten varieerden van geen dunne mest meer, verbeterde vruchtbaarheid, verbetering van de klauwgezondheid en een verlaagd celgetal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer