Mogelijk+lager+celgetal+door+Alo%C3%AB+vera
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Mogelijk lager celgetal door Aloë vera

Een mengsel van Aloë vera en geelwortel lijkt een lager celgetal te geven bij melkkoeien ter voorkoming van mastitis. Maar de behandelwijze is onder Nederlandse omstandigheden erg lastig.

Dat bleek gisteren tijdens een symposium in Zwolle over koeien en kruiden. Toepassing van medicinale planten om het antibioticagebruik terug te dringen, doet opgang in India.

Het gaat om een Ayurvedisch recept voor een mengsel van de plant Aloë vera en geelwortel. De uiers van koeien met risico op uierontsteking, dus met een hoog celgetal, werden met het mengsel ingesmeerd.

Tweemaal

Hendry van Ittersum, melkveehouder uit Mastenbroek: 'We hebben afgelopen zomer een proef gedaan bij koeien met een licht verhoogd celgetal. Veertig koeien zijn behandeld. Twee maal per dag is het mengsel aangebracht'.

Echt harde conclusies zijn nog niet te trekken uit het kleinschalige onderzoek. 'Wel leek het erop dat de koeien in de Aloë vera-groep een meer verlaagd celgetal hadden dan de groep koeien die met water zijn behandeld', geeft Van Ittersum aan.

'De infectie was niet genezen. Ook is het vrij arbeidsintensief. Eventueel moet dit beter worden gestroomlijnd.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer