VHL verzamelt data via Farmwalk

Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) gaat deze zomer data verzamelen over grasgroei op Dairy Campus en op vijf melkveebedrijven in Friesland en Groningen. Arjan Hulsman van Opdegrashoogte.nl leverde daarvoor de benodigde Jenquip graslandhoogtemeters.


VHL+verzamelt+data+via+Farmwalk
© Ilona Lesscher

Er staat dinsdag een venijnige, harde wind, maar de zon schijnt en het land rondom de proefboerderij bij het Friese Goutum is mooi droog. Ideale omstandigheden voor instructie met de grashoogtemeter en een eerste Farmwalk.

Wekelijks hetzelfde rondje

Farmwalk is zoals de naam al aangeeft een wandeling over de boerderij. Door wekelijks met de grashoogtemeter hetzelfde pad af te leggen en steeds volledig geautomatiseerd hetzelfde gras te meten, krijg je als melkveehouder een goede indicatie van de grasgroei en de actuele droge stofopbrengst.

De grashoogtemeter piept bij elke meting. In principe zijn dertig metingen diagonaal genomen voldoende op een goed beeld te krijgen van de stand van het grasgewas. Op Dairy Campus ligt de droge stof opbrengst op dit moment tussen de 1800 en 2000 kilo.

Dat is nog te weinig om te weiden. 'We hebben met elkaar afgesproken dat we 2000 kilo in mindering brengen voor de stoppel', licht Hulsman, die zelf ook melkveehouder is, toe. Inscharen kan wanneer de meter '3000' aangeeft.

Uit Nieuw Zeeland

Hulsman introduceerde het Nieuwzeelandse systeem twee jaar geleden in Nederland. Vorig jaar deden onder andere de studiegroepen Amazing Grazing en Dynamisch weiden er ervaring mee op. In totaal 50 melkveehouders. En dit jaar werkt een gelijk aantal met de grasmeter.

Nieuw dit jaar is dat alle data van de metingen door onderzoekers van Wageningen Livestock Research worden verzameld in een databank van de stichting Weidegang. De technische ondersteuning komt van AgriNet. Dat bedrijft verzorgt ook de koppelingen en vergelijkingen met andere gebruikers.

Duurzaam grasland gebruik

'Duurzaam gebruik van grasland is een van de drie speerpunten van mijn lectoraat en een hele wezenlijke als het gaat om het behoud van weidegang', zegt Wiepk Voskamp. Juni 2014 trad zij aan als lector Duurzame Melkveehouderij bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

Studenten kunnen in het onderwijsprogramma vrijwillig kiezen voor de Farmwalk. 'Het is een nieuwe tool in de module voederwinning', zegt docent Gelein Biewenga. Vijf studenten afkomstig zijn van een melkveebedrijf krijgen een hoogtemeter mee naar huis om daar wekelijks data te verzamelen.

De Farmwalk over de kavel die voor de Dairy Campus ligt, is snel gemaakt. Hulsman geeft nog wat praktische tips en dan verdwijnen de hoogtemeters in de kofferbak van de auto's om er thuis weer te worden uitgehaald voor het echte werk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer