Oogstwerkzaamheden en verkeersveiligheid

In de oogsttijd en dan vooral in de natte herfstmaanden zorgen zand en klei voor verraderlijk gladde wegen. Jaarlijks is dit de oorzaak van verkeersongevallen, waarvan sommige met ernstige afloop. Door het plaatsen van waarschuwingsborden en het schoonhouden van de weg zijn ongelukken door modder op de weg te voorkomen.

Wettelijk gezien is het verkeersdeelnemers verboden zich zo te gedragen dat als gevolg van zijn of haar gedrag gevaar of hinder ontstaat, laat staan dat hij of zij een verkeersongeval veroorzaakt. Strikt genomen mag de weg dus niet worden bevuild, omdat daardoor ongevallen kunnen ontstaan.
Naast modderborden dient de weg te worden schoongemaakt na afloop van de werkzaamheden. Het is raadzaam om met het schoonmaken te beginnen zodra de kippers en silagewagens van het land komen. Maak ook heldere afspraken met uw opdrachtgever over het schoonmaken van de weg. De vervuiler (opdrachtnemer) kan bij ongelukken strafrechtelijk worden vervolgd.
Het weer speelt bij de oogst een belangrijke rol. Soms kunnen de weersomstandigheden plotseling veranderen. Motregen verandert een droge modderlaag snel in een spekgladde weg.
Zorg ervoor dat de modderborden duidelijk zichtbaar zijn voor het verkeer. Deze borden dienen op ongeveer 75 tot 100 meter voor het begin van het gladde weggedeelte te worden geplaatst. Buiten de bebouwde kom moet de onderkant van het modderbord ten minste 1,20 meter boven de grond worden geplaatst. Vergeet niet om na het schoonmaken van de weg de borden weer weg te halen, anders verliezen ze hun effect.
Bij LTO Ledenvoordeel kunnen leden deze moddderborden met korting aanschaffen. Zie hiervoor: www.ltoledenvoordeel.nl/preventie/modderborden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer