Zwijnen weer achter raster

Steeds meer wilde zwijnen struinen rond buiten hun officiële leefgebied in de Meinweg. Met landbouwschade als gevolg. Volgens Roermondenaar Pierre Diederen komt dit doordat de afrastering die de zwijnen tegen moet houden niet goed functioneert.

Rasters

Langs het leefgebied van de wilde zwijnen in Nationaal Park De Meinweg staan afrasteringen om de dieren zo veel mogelijk in het gebied te houden. Diederen heeft onderzoek gedaan naar de staat van deze rasters. Volgens hem zijn er in de afrastering stukken die onvoldoende worden onderhouden of onvoldoende functioneren.
Dat is ook de conclusie van de gedeputeerde en de wethouder tijdens hun inspectie. Voorbeeld zijn de poorten aan de noordzijde van het leefgebied die steevast openstaan en het wildrooster in de Melickerheideweg dat met zand is dichtgelopen.

Weggegooid geld

‘Samen met het Faunafonds, gemeenten, LLTB en Staatsbosbeheer hebben we in de aanleg van deze rasters geïnvesteerd. Maar op deze manier is een afrastering weggegooid geld’, vindt Van der Broeck.
Van Melick voegt daaraan toe: ‘Vanaf dag één hebben we aangegeven dat met name de poorten en doorgangen de zwakke schakel zullen zijn. Kilometers afrastering worden al regelmatig gecontroleerd door boeren en jagers.’
Verschillende partners nemen nu het initiatief om snel nieuwe afspraken te maken over het beheer van de rasters. Vooral de poorten zijn dringend aan reparatie en aanpassing toe, zodat de poorten vanzelf dichtvallen. ‘Het is nu zaak dat de afspraken over onderhoud goed worden nagekomen’, aldus de gedeputeerde.
Van Melick is blij met de gemaakte afspraken en de samenwerking met Staatbosbeheer om tot een gerichte aanpak te komen van het onderhoud aan het raster en de poorten.

Kosten

Provincie Limburg en gemeente Roermond willen de kosten van het opknappen van het raster en de poorten voor hun rekening nemen. ‘Graag nemen we de ervaringen met betrekking tot dit raster mee bij het breed inzetten van rasters in de gehele provincie Limburg voor het voorkomen van wildschade’, aldus Van den Broeck.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer