%27Helft+boeren+moet+Kringloopwijzer+invullen%27
Nieuws
© mariska bloemberg

'Helft boeren moet Kringloopwijzer invullen'

Meer dan de helft van de melkveehouders heeft een fosfaatoverschot en zal over 2015 de Kringloopwijzer moeten invullen.

'Alle melkveehouders hebben van RVO in 2015 bericht ontvangen over hun melkveefosfaatreferentie. Meer dan de helft van hen heeft een fosfaatreferentie groter dan 0 en moet de Kringloopwijzer invullen’, aldus Willem Koops, projectleider implementatie Kringloopwijzer bij ZuivelNL.

Alle melkveehouders

Vanaf 2016 geldt de Kringloopwijzer voor alle melkveehouders. ‘Zuivelondernemingen hebben de verplichting opgenomen in hun leveringsvoorwaarden. Zij zullen ook bepalen wat de consequenties zijn als een melkveehouder de Kringloopwijzer niet heeft ingevuld.’

Barend Meerkerk, adviseur bij PPP-Agro Advies en betrokken bij de ontwikkeling van de Kringloopwijzer, vergelijkt de introductie van de Kringloopwijzer met die van de smartphone. ‘Dat was in het begin ook wennen, maar als je eenmaal weet hoe het werkt, is het heel handig.’

Kosten besparen

Volgens Meerkerk kunnen boeren met de Kringloopwijzer verliezen beperken en kosten besparen. Hij geeft enkele tips voor een goede benutting. 'Streef naar een ruweiwitgehalte in het rantsoen van 15 tot 16 procent en voorkom dat het fosforgehalte in het rantsoen hoger is dan 4.'

Verder is het aan te raden om het ruwvoer van het eigen bedrijf maximaal te benutten en het rantsoen regelmatig bij te sturen. 'Houd rekening met wisselingen in de samenstelling van vers gras en krachtvoer. Daarnaast is het zinvol om maximaal zes tot zeven stuks jongvee per tien koeien aan te houden en te streven naar een hoge melkproductie.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer