Luchtwassers+succesvol+tegen+ammoniak
© Jos Thelosen

Luchtwassers succesvol tegen ammoniak

In het Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) De Rips in Noord-Brabant blijken luchtwassers de uitstoot van ammoniak zo ver te verminderen dat, ondanks intensievere veeteeltactiviteiten, de luchtkwaliteit niet afneemt.

Mede door het gebruik van luchtwassers zijn de huidige grenswaarden, voor zowel het jaargemiddelde als het aantal dagen met concentraties hoger dan 50 microgram per kubieke meter voor fijn stof, in De Rips niet overschreden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In De Rips, waar veel varkensbedrijven zitten, wordt de veehouderij uitgebreid. Uitgangspunt hierbij is dat de luchtkwaliteit niet mag verslechteren.

Fijn stof

Uit het RIVM-onderzoek blijkt ook dat de bijdrage van de emissie vanuit het LOG aan de concentratie van fijn stof rondom het LOG geringer is dan die van ammoniak. Fijn stof wordt uitgestoten door meer bronnen dan alleen stallen.

Mede door het gebruik van luchtwassers zijn de huidige grenswaarden voor zowel het jaargemiddelde als het aantal dagen met concentraties hoger dan 50 microgram per kubieke meter voor fijn stof in De Rips niet overschreden.

Luchtkwaliteit

Wat ammoniak betreft, zal de luchtkwaliteit door de uitbreiding van de varkenshouderij nauwelijks veranderen. 'Mits de luchtwassers net zo blijven functioneren als tijdens de metingen', stelt het RIVM.

Klik voor RIVM-rapport op bijgesloten pdf

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer