Pachtnormen+schieten+omhoog
Nieuws
© Twan Wiermans

Pachtnormen schieten omhoog

De pachtnormen voor 2015 zijn flink hoger dan vorig jaar. Ze stijgen, afhankelijk van de regio, 10 tot soms 30 procent. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft de nieuwe pachtnormen bekendgemaakt.

De hoogst toelaatbare pachtprijzen voor akkerbouw- en grasland, tuinland en gebouwen zijn door het LEI per regio berekend. De berekening gaat uit de bedrijfsresultaten van boeren en tuinders in de periode 2009-2013.

De stijging die zich nu voordoet, is het resultaat van het wegvallen van een matig jaar (2008) en het opnemen van een goed jaar (2013) in de berekeningen.

Bouw- en grasland

Bij los bouw- en grasland doet de grootste stijging zich voor in de regio's Centraal veehouderijgebied, IJsselmeerpolders en Waterland en Droogmakerijen. Daar gaat de maximale pachtprijs met 25 procent omhoog.

Tuinland sterkste stijging

Voor los tuinland is Nederland ingedeeld in twee gebieden, Westelijk Holland en Rest van Nederland. In Westelijk Holland, met veel bloembollenteelt, gaat de regionorm met 31 procent omhoog.

Daarmee komt de maximale pachtprijs voor tuinland op 2.380 euro per hectare. In de overige gebieden is dat 811 euro per hectare, 12 procent meer dan vorig jaar.

Overzicht

Alle oude en nieuwe regionormen staan in een overzicht dat staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer