Seizoen aan tafel

Seizoen+aan+tafel
© monique jansen

Van de zomer naar de herfst. Doordat we verschillende groenten telen, maken we op ons bedrijf de jaargetijden bewust mee. Terugkijkend op de zomer met een lange periode van droog en warm weer, maar zeker ook een lange periode van te natte omstandigheden, droogt het de afgelopen tijd goed.
Terwijl ik deze column aan het schrijven ben, begint de maïsoogst in deze streek op gang te komen. Vandaag gaat de maïs voor dit jaar bij ons ook van het land en zaaien we binnen enkele dagen groenbemester in. Als de maïs eraf is, geeft dat bij veel mensen het gevoel dat de herfst echt gaat beginnen. Bij ons is dat een begin van een periode waarbij we andere gewassen zoals rode-, savooie- en boerenkool gaan oogsten. Veel van deze koolsoorten worden meer gezien als zwaardere kost.
Zelf vind ik het ook fijn dat we in ons land de vier jaargetijden kennen, zeker als ze ook nog een beetje hun naam eer aandoen.
Als er op zijn tijd een lekkere koolsoort op je bord ligt, weet je precies in welke tijd van het jaar we zitten. Waar het voor sommige mensen eerst moet vriezen om aan andere groenten te denken, zal het voor de meeste agrariërs makkelijker zijn om op hun bedrijf of aan tafel de seizoenen te herkennen.
Bij ons zitten nog enkele drukke weken in de planning, voordat we pas de winter gaan zien. Tot en met eind oktober verwachten we nog in de ijsbergsla en andijvie te zitten, waarna we dan nog een maand volle bak in de rode- en savooiekool draaien.
Daarna zijn we al bij december beland, waar we ons dan volledig op de oogst van boerenkool gaan richten. Wederom zijn we dan alweer een jaar rond.
De eerste vooruitzichten wat betreft (nieuwe) gewassen en rassen heb ik al genomen door één keer per jaar, als het mogelijk is, naar de open dagen bij de zaadbedrijven in Noord-Holland en daarbuiten te gaan kijken. Dat zie ik niet alleen als een dagje uit, maar ook als een mogelijkheid om met de nodige informatie weer huiswaarts keren. Vaak is het niet zo dat we het niet weten, maar een bevestiging willen hebben van wat we al wisten.
Zeker met de teelten die ik zonet benoemde als zwaardere kost, is er veel te zien in dat gedeelte van het land. En met de andere jaargetijden in zicht, is het fijn om ‘s avonds, als je weer binnen zit en je de boerenkool even kunt laten zakken, er nog eens over na te denken hoe het jaar nou eigenlijk verloopt.
In elk geval snel.

Piet van Zwolgen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer