‘Ammoniakgat’ is nog niet opgelost

Nederland is koploper in de wereld met het terugdringen van ammoniakemissie uit de landbouw, onder meer dankzij zodebemesting. Toch rammelen de berekeningsmethoden en is er sprake van een ‘ammoniakgat’. Meer onderzoek is nodig.

Mike Schellart Dat concludeert de Britse ammoniakdeskundige Mark Sutton. Onder zijn leiding onderzocht een internationale commissie het Nederlandse ammoniakbeleid in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Aanleiding was de slepende discussie of het rekenmodel Aerius wel de juiste emissies berekent. Dit model spoort namelijk niet met een ander model dat concentraties in de lucht berekent. Terwijl de emissies in de landbouw sterk daalden, namen die in de lucht minder af. Oftewel, er is sprake van een ‘ammoniakgat’.
Meer onderzoek naar Aerius is dan ook nodig, aldus Sutton. Temeer omdat hij te weinig geschikte informatie had om te kunnen stellen of het rekenmodel voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) wel goed functioneert.
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken neemt dit advies over. Ze wijst daarbij op de constatering dat de ammoniakemissie te laag wordt ingeschat. In plaats van een reductie van 64 tot 70 procent zoals Nederland rapporteert, komt Sutton tot een afname van 40 tot 60 procent ten opzichte van 1990.
Oorzaak is dat de gebruikte aanwendingsmethoden niet overeenkomen met de praktijk. ‘Het lijkt erop dat in de landbouwtelling niet altijd de goede technieken zijn ingevuld’, aldus Dijksma.
De staatssecretaris is overigens ‘blij met het positieve oordeel’ over Aerius. ‘Dit ondersteunt de PAS’, schrijft zij de Tweede Kamer.
Sutton noemt het Nederlandse ammoniakbeleid zeer effectief. Nederland behoort wereldwijd zelfs tot de koplopers in reductie. Dat is vooral te danken aan het injecteren van mest met de zodebemester.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer