Aanpak voor water Boskoop

Boskoop - Met een eigen invulling voor het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) wil de regio Boskoop de waterproblematiek in het landelijk gebied oplossen. De ondernemers stemden al in met het plan van aanpak, dat mede gedragen wordt door de Greenport en het waterschap.

Koen van Wijk‘Het boomkwekerijgebied Boskoop is een mooi samenhangend gebied dat zich leent om integraal wateropgaven aan te pakken vanuit ondernemersinitiatieven’, vertelt provinciaal bestuurder Klaas Barendregt van LTO Noord Zuid-Holland.
Er speelt veel in de regio, stelt hij. De hoofdthema’s zijn terugdringing van emissies van gewasbeschermingsmiddelen, verzilting, de beschikbaarheid van zoetwater, herinrichting van percelen en de bestrijding van bodemdaling.
Barendregt: ‘Het voordeel van de DAW-vorm is dat watervraagstukken in samenhang aangepakt worden. Bovendien kunnen we met een DAW aanspraak maken op de Europese pot met geld.’
Per 1 januari komt er financiering beschikbaar vanuit het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3). Dit motiveert vervolgens de partners ook tot co-financiering, stelt Barendregt.
Drie partijen verbinden zich aan DAW Boskoop, dat zijn de Stichting belangenbehartiging Greenport Boskoop, Greenport Regio Boskoop en het Hoogheemraadschap van Rijnland. De ondernemers verenigt in de Stichting belangenbehartiging hebben hun jawoord al gegeven. ‘De sector is hier blij mee. Het is mooi dat LTO Noord de projecten op watergebied op dit spoor heeft gezet’, laat bestuurder Henk van der Smit namens het bedrijfsleven weten.
Dat ook de Greenport en Rijnland groen licht geven, is slechts een kwestie van tijd. ‘Komende week zal het Greenportbestuur de DAW naar verwachting goedkeuren’, weet Van der Smit.
De financiering vanuit Brussel motiveert ook de andere partijen tot co-financiering. Zowel het tuinbouwbedrijfsleven als Rijnland, stelt Van der Smit. ‘Het waterschap heeft een budget voor dit plan’. Rijnland verwacht intern akkoord medio november.
Het DAW Boskoop bestaat uit een grote set maatregelen, activiteiten en investeringen. Zo komen er trainingen, workshops, coaching en demonstraties voor ondernemers.
Er staan fysieke investeringen op stapel in innovatie en modernisering van de teeltbedrijven. Ook in de agrarische infrastructuur wordt geïnvesteerd. Naast deze maatregelen, die direct de kwekers aangaan, komen er ook ‘niet productieve’ investeringen voor biodiversiteit, natuur, landschap en hydrologische maatregelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer