Peter+Glas%3A+juiste+waterkeuzes+kabinet
Nieuws
© UvW

Peter Glas: juiste waterkeuzes kabinet

Het kabinet maakt volgens de Unie van Waterschappen (UvW) in de miljoenennota de juiste keuzes voor goed waterbeheer. 'Stabiliteit en continuïteit lijken de kernwoorden met de prioriteit bij waterveiligheid', stelt voorzitter Peter Glas.

Een jaar geleden is met het uitkomen van de Deltabeslissingen een nieuwe fase van Deltaplan Waterveiligheid ingeluid. De waterschappen zijn daar tevreden over en staan in de startblokken om er uitvoering aan te geven.

'De minister legt de nadruk op de uitvoering van belangrijke maatregelen. Er is een grote opgave, afspraken zijn gemaakt, er breken jaren van uitvoering aan en de waterschappen staan klaar om samen met de partners de handschoen op te pakken.'

Klimaattop

De klimaattop van de Verenigde Naties in Parijs in december 2015 is een belangrijk moment voor besluiten, geeft Glas aan.

'Samen met de andere lidstaten van de Europese Unie is de Nederlandse inzet om klimaatverandering tegen te gaan gericht op een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen.'

Dijken verhogen

'We kunnen dijken verhogen, maar tevens moet iets aan de oorzaak van de zeespiegelstijging worden gedaan', stelt de UvW-voorzitter. Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving en het tegengaan van klimaatverandering.

'Hiervoor hebben wij onszelf hoge ambities gesteld op het gebied van energieproductie en -besparing. Onder andere 30 procent minder uitstoot van broeikasgas tussen 1990 en 2020.'

Energieverbruik

De waterschappen willen in 2020 minstens 40 procent van het eigen energieverbruik zelf duurzaam produceren, vertelt Glas.

'Op afvalwaterzuiveringen wekken waterschappen nu jaarlijks al meer dan 100 miljoen kubieke meter biogas op, voldoende om de bevolking van een stad als Tilburg of Haarlem van elektriciteit te voorzien.'

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer