Folie+helpt+tegen+onkruid+in+boomteelt
Nieuws
© Nieuwe Oogsy

Folie helpt tegen onkruid in boomteelt

Zowel zwart afbreekbare als reguliere zwarte landbouwfolie helpt goed om de opkomst van onkruid te onderdrukken bij zomer- en winterstek in de boomteelt.

Dat blijkt na onderzoek van de HAS in Den Bosch, waartoe de ZLTO opdracht heeft gegeven. Volgens Wouter Staats werkt de afbreekbare folie net zo goed als reguliere landbouwfolie.

Wouts is junior adviseur bij HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen en betrokken bij het onderzoek dat in de periode halverwege april tot en met halverwege augustus bij Jos Willemsen in Zundert is uitgevoerd,

Kortere preventie

Andere bedekkingsmaterialen in de proef, zoals bladmulch, groencompost, cellulose en stro, voldeden veel minder. De preventieve werking hiervan was veel korter.

De proef is gedaan om na te gaan of ook op andere manieren dan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen de opkomst van onkruid kon worden voorkomen.

Effect op planten

In Zundert is tot nu toe alleen gekeken naar de gevolgen van de afdekmaterialen op de groei van onkruid. Wat de effecten zijn op de planten moet nog nader worden bekeken.

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer