Duitse BVD vooral via contacten verspreid

Menselijke contacten hebben flink bijgedragen aan het verspreiden van BVD type 2 in Duitsland in 2012 en 2013. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut.


Duitse+BVD+vooral+via+contacten+verspreid
© LTO Noord communicatie

Het eerste bedrijf met BVD-verschijnselen is in november 2012 gevonden in het district Kleve, vlak over de grens bij Nijmegen. Aanvankelijk werd niet direct aan BVD gedacht, ondanks symptomen als een lagere melkproductie, koorts en diarree.
Dit kwam mede doordat een longontsteking niet bij deze ziekte hoorde, maar wel werd gevonden. Ook was maar een beperkt deel van de veestapel ziek en komt BVD type 2 hoogstzelden in Duitsland voor.

Laat aantonen

Mede door het late aantonen van de ziekte zijn 21 bedrijven met in totaal 5.325 runderen getroffen. De ziekte werd voornamelijk overgedragen door persoonlijk contact, maar ook door de handel in vee.

Zo zijn zeven Duitse bedrijven besmet geraakt via het transport als gevolg van handel in vee. Ook bleek dat één bedrijf waarschijnlijk is besmet via een vuile mesttank. Voor de overige veertien bedrijven blijkt persoonlijk contact, bijvoorbeeld via vuile laarzen, de verspreider.

De sterfte varieerde enorm, vooral onder kalveren. Op een Duits vleeskalverenbedrijf stierf in één stal driekwart van de dieren vanwege ziekte en dierenwelzijnsproblemen, terwijl de twee naastgelegen stallen geen zieke dieren kenden kenden.

Op de rundveebedrijven bleven op een klein aantal bedrijven alle dieren leven, terwijl bij de meerderheid van de bedrijven het sterftecijfer onder de 10 procent bleef. Eén getroffen bedrijf kende 30 procent sterfte.

Handel kalveren

Overigens zorgde de handel voor een drama in Nederland. Via de import van kalveren voor de vleeskalverhouderij kwam de ziekte ook op een aantal bedrijven in Nederland terecht, waar het tot flinke kalversterftes heeft geleid. Hier heeft het BVD-virus zich niet verder verspreid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer