BVD%2FIBR%2Daanpak%3A+samenwerken+Duitsland
Nieuws
© logo

BVD/IBR-aanpak: samenwerken Duitsland

Nederland en Duitsland gaan samenwerken bij de aanpak van BVD en IBR. In Duitsland zijn ze al bezig met een landelijke aanpak van beide ziekten. Dat komt naar voren uit project Forum Diergezondheid (Tiergesundheit) dat onlangs is afgerond.

Vanuit het project zijn twee voorlichtingsbijeenkomsten gehouden. Daarbij werd ingegaan op het Nederlandse project dat gericht is op het IBR en BVD vrij maken van Nederland.

Hierbij had vooral BVD aandacht. Terwijl voor IBR juridisch gezien de artikel 9 of 10 status voor een land haalbaar is, blijkt dit rond BVD nog niet te zijn geregeld.

Geen status

Een land is BVD-vrij of niet. Bij IBR geldt bijvoorbeeld de artikel 9 status voor een land dat bezig is met de aanpak van IBR. Dat stimuleert om met de aanpak aan de slag te gaan. Beide landen willen zoiets ook voor BVD.

Naar aanleiding van Forum Diergezondheid blijven Nederlandse en Duitse deskundigen in gesprek om te kijken waar de landen elkaar kunnen aanvullen, dan wel versterken.

Gezondheidszorg

Verder was er binnen dit project aandacht voor 1Health. Dat houdt in dat een goede gezondheidszorg in het belang is van zowel de diergezondheid als de humane gezondheid. Tijdens een evenement is gebrainstormd over de mogelijke thema's en uitdagingen.

Dat heeft vier projecten opgeleverd in het kader van de Topsector Agro&Food. Twee daarvan zijn overigens samengevoegd met andere projectvoorstellen.

Calamiteiten

Verder is veel gekeken naar een grensoverschrijdende aanpak van calamiteiten, zoals de uitbraak van varkenspest of mond- en-klauwzeer. De komende tijd wordt dit verder uitgewerkt.

Het project is tot stand gekomen dankzij de Nederlands-Duitse Grenzüberschreitende Integrierte Qualitätssicherung (GIQS), in januari haakte ZLTO aan in dit project.

Bijdrage

Project Forum Diergezondheid is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Euregio Rijn-Waal, Interreg Duitsland Nederland, de Europese Unie, Nordrhein-Westfalen en de provincies Noord-Brabant, Gelderland, en Limburg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer