Melkveehouders aan de slag met IBR/BVD

Ongeveer achtduizend melkveehouders hebben al vrijwillig de keus gemaakt om iets met IBR te doen en eenzelfde aantal koos voor een BVD-programma.

Melkveehouders+aan+de+slag+met+IBR%2FBVD
© Nieuwe Oogst

In 2017 start naar verwachting de collectieve bestrijding van IBR/BVD. Een aanzienlijke groep melkveehouders is er al al mee bezig om de infectieziektes op hun bedrijf te bestrijden.

'Zij zijn dus al overtuigt van nut en noodzaak om iets met IBR en/of BVD te doen', stelt Linda van Duijn, dierenarts bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Weten waar je staat

Volgens de GD kunnen melkveehouders vrijblijvend aan de slag met IBR en BVD. 'Wat betreft IBR kun je eenmalig een tankmelkonderzoek laten doen. Dan weet je waar je staat', geeft Bert de Roo aan.

Hij is verantwoordelijk voor de uitvoering van de GD-diergezondheidsprogramma's. 'Wil je je IBR-vrij status halen, dan kun je kiezen voor het tankmelkprogramma.Als er gedurende twee jaar geen infecties worden gevonden, dan haal je de IBR-vrije status'

BVD

Voor de aanpak van BVD heeft de GD de QuickScan BVD bedacht. 'Je weet meteen of BVD een rol speelt op je bedrijf', vertelt De Roo.

Bij 41 procent van de melkveebedrijven die vorig jaar de scan liet doen, werden er geen afweerstoffen en ook geen virus in de tankmelk gevonden. Ook vertoonden de bloedmonsters van het jongvee geen afweerstoffen.

Bloedje

Wil de veehouder de status BVD-vrij halen, dan kan hij deelnemen aan het BVD-tankmelkprogramma. Vier keer per jaar wordt de tankmelk onderzocht op BVD. Is die uitslag twee jaar lang gunstig, dan neemt de dierenarts van tien dieren bloed af.

'Zodra ook deze uitslag gunstig is, haalt je melkveebedrijf de BVD-vrije status.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer