Onvrede+beleidsregels+Bommelerwaard
Nieuws
© Peter van Houweling

Onvrede beleidsregels Bommelerwaard

'Zeer teleurgesteld' is voorzitter Henk Kolbach van tuinbouwplatform Bommelerwaard over de beleidsregels die Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben opgesteld voor de invulling van PIP Bommelerwaard.

De beleidsregels werden gisteravond besproken in de Statencommissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk Gebied en Wonen (RLW).

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wist de Statenleden te overtuigen van de juistheid van de regels, maar volgens Kolbach denkt de tuinbouwsector daar anders over.

Geen overleg

De tuinders zijn niet tevreden over de betrokkenheid van de tuinders bij het invullen van de verkaveling van de tuinbouwgebieden. 'Er zijn wel inloopbijeenkomsten geweest waar burgers en tuinders hun zegje konden doen', weet Kolbach.

'Dat is toch echt wat anders dan overleg met tuinders over de invulling van de plannen.'

Grote bedragen

Nog meer ontstemd zijn de tuinders over het betaalmoment voor de bijdrage aan de publieke doelen. De hoogte van dit bedrag, 2,50 euro per vierkante meter, staat volgens Kolbach niet ter discussie.

Maar wel de eis van de provincie dat grondeigenaren, die hun bouwmogelijkheden weer terug willen, dit bedrag uiterlijk binnen twee jaar moeten betalen.

Grote bedragen

'Het gaat om grote bedragen, op gebiedsniveau om enkele miljoenen euro, op bedrijfsniveau om tienduizenden tot honderdduizenden euro's', geeft Kolbach aan.

Dat betekent dat het volgens hem alleen voor een enkel bedrijf, die nu al bijna in de startblokken staat om te bouwen, interessant is om mee te gaan in het gebiedsgerichte wijzigingsplan.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer