Nieuwe+PIP+biedt+nog+steeds+geen+zekerheid
Nieuws
© provincie Gelderland

Nieuwe PIP biedt nog steeds geen zekerheid

Het tuinbouwplatform Bommelerwaard vindt dat het nieuwe Provinciale Inpassingsplan (PIP) van Gedeputeerde Staten van Gelderland nog steeds onvoldoende rechtszekerheid aan de tuinders biedt.


Dat zegt voorzitter Henk Kolbach van het platform.

Gedeputeerde Staten kwamen deze week met een aangepast PIP, dat de herstructurering voor de glastuinbouw in de Bommelerwaard moet regelen.

Zienswijze

Op het ontwerp-PIP werden 133 zienswijzen ingediend, waaronder de zienswijze van het tuinbouwplatform.

Daarin werd gepleit voor negen gebiedsgerichte wijzigingsplannen die volledig ingekleurd zouden moeten worden. Zo komt er per gebied weer duidelijkheid, komt de bestemming voor het oprichten van kassen weer terug en blijft sprake van het principe ‘bestemmen bij recht’.

Dat laatste willen de tuinders graag. Ze zijn bang dat anders per plan beoordeeld wordt of er gebouwd mag worden, met onzekerheid, lange procedures en veel kosten tot gevolg.

Bestemmen bij recht

Kolbach ziet in het aangepaste PIP de zekerheid van het ‘bestemmen bij recht’ nog niet terug. ‘Daarvoor zijn duidelijke beleidsregels nodig. Die zijn er nog niet. We willen dat ze er op zo kort mogelijke termijn komen.’

Het tuinbouwplatform vindt dat deze beleidsregels voldoende ruimte moet laten aan de tuinders. Volgens Kolbach moeten de regels faciliteren, niet sturen.

Hoorzitting

Maandag komt de provinciale commissie voor het landelijk gebied naar Zuilichem voor een hoorzitting over het aangepaste PIP.

Daar kunnen de 133 indieners hun zienswijze toelichten. LTO Noord Glaskracht en ZLTO doen dat namens de tuinders in de Bommelerwaard.

Woensdag praat de commissie over het PIP. Op 25 februari beslissen Provinciale Staten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer