Onderzoek, voorheen gebundeld, raakt versnipperd

Onderzoek, voorheen gebundeld bij de productschappen, versplintert. Dat signaleren zowel Jacob Dogterom (projectmanager DLV Plant, Akkerbouw), Sam de Vlieger (bedrijfsleider proefboerderij Rusthoeve), Philip Kramer (bedrijfsleider proefboerderij Kollumerwaard van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA)) als Ko Francke (adjunct-directeur CZAV, dat voor onderzoek nauw samenwerkt met CropSolutions).
Zo is advies- en onderzoekspartner DLV Plant zich na het stopzetten van de collectieve onderzoeken gaan richten op individuele en groepen ondernemers. Inmiddels participeren 'enkele honderden ondernemers' in onderzoeken, zowel financieel als 'richtinggevend'.
Dogterom: 'Het mooie hiervan is dat wij door de ondernemers zelf worden aangestuurd. Ze zitten er dan ook bovenop. Meer dan bij de onderzoeken vanuit het productschap. Dat was bij wijze van spreken voor hen niet meer dan een acceptgiro in de bus. Nu zijn we veel meer ondernemersgedreven en regionaler bezig. We doen onderzoek, echt gericht op de praktijk: we geven antwoord op boerenvragen.'
Ook De Vlieger rept van een 'meer ketengeoriënteerde manier van samenwerken'. Daarbij gaat de funding via de industrie en moet er ook bij telers worden gelobbyd. Het resulteert in meer kleinere, commerciëlere en marktgerichtere onderzoeken, ten koste van onafhankelijk onderzoek.
Francke: 'Vroeger werden complete onderzoeksboekjes gepubliceerd waarin alle resultaten terug te vinden waren. Hoewel ze voor velen wat saai overkwamen, werden er geen uitkomsten verstopt, zeg ik wel eens. Nu is die onafhankelijke toetsing weggevallen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer