Opschaling+HNT+met+gewasgerichte+teler
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Opschaling HNT met gewasgerichte teler

Om de introductie van het Nieuwe Telen (HNT) verder te versnellen, moet vooral de groep gewasgerichte ondernemers wegwijs worden gemaakt. Daar valt de meeste winst te behalen.

Dat adviseert een sociologische studie van LEI Wageningen UR en Drift (Erasmus Universiteit). De studie is uitgevoerd in opdracht van Kas als Energiebron (KaE).

KaE wilde inzicht in de sociale dynamiek van de introductie van HNT en handvatten voor een versnelling ervan. Dit om sneller te voldoen aan de sectorale doelen voor energiebesparing en de uitstoot van CO2.

Driedeling ondernemers

De onderzoekers interviewden daarvoor achttien telers die deelnamen aan de HNT-cursus. Op basis van de gesprekken kwamen zij tot een driedeling: de marktgerichte ondernemers, de gewasgerichte ondernemers en de kostengerichte ondernemers.

De eerste groep (10 procent van de populatie, 20 procent van het areaal), loopt voorop bij het introduceren van HNT. Zij produceren volgens de onderzoekers voor het topsegment van de markt, waarbij zij zich richten op vergroting van de plantweerbaarheid. Zij vertegenwoordigen momenteel pakweg 200 hectare HNT.

Open voor HNT

Wil HNT de gewenste opschaling naar 2000 hectare in 2020 bereiken, dan zal vooral de groep gewasgerichte ondernemers moeten worden bereikt (50 procent populatie, 60 procent areaal). Want zij staan qua bedrijfsvoering het meest open voor HNT.

'Ze zijn herkenbaar aan hun passie voor klimaatsturing, hun voorkeur te leren van en met collega's en de behoefte om plantgezondheid te borgen', aldus de onderzoekers. Vooral het aspect van elkaar te willen leren biedt potentieel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer