Herintroductie+blauwtong+nu+gevaarlijk
Nieuws
© Douwe Korting

Herintroductie blauwtong nu gevaarlijk

Een herintroductie van de ziekte blauwtong kan, wanneer niet wordt gevaccineerd, leiden tot soortgelijke problemen als in 2006, toen de ziekte voor het eerst de kop opstak in ons land. Dat stelt onderzoeker Armin Elbers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

Het blauwtongvirus waart in delen van Europa rond. Met name Hongarije en Roemenië worden getroffen. Vorige week was er ook een uitbraak in Frankrijk, mogelijk door een virus van hetzelfde type dat in 2006 Nederland aandeed.

Volgens Elbers is het nooit uit te sluiten dat het blauwtongvirus ook Nederland aandoet. 'We weten nog steeds niet wat de introductieroute in 2006 was', stelt hij.

Geen import

De onderzoeker raadt melkveehouders aan geen dieren te importeren uit landen waar blauwtong heerst. Ook vindt hij het goed dat ondernemers die situatie in Europa goed monitoren.

'Met een vervangingspercentage van 20 procent per jaar is de huidige Nederlandse populatie van landbouwhuisdieren waarschijnlijk voor een groot deel bevattelijk voor het mogelijk in Frankrijk heersende blauwtong serotype 8-virus.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer