Kansen voor mest in Europa

Verschraling van de Europese bodem biedt kansen voor Nederlandse mest. Tot die conclusie komt Wilbert Hilkens, sector manager dierlijke productie bij ABN Amro, in rapport 'Met mest meer mogelijk' dat dinsdag wordt gepresenteerd.

Kansen+voor+mest+in+Europa
© nieuwe oogst

Om meer fosfaat buiten de Nederlandse landbouw te kunnen afzetten, moet de mestverwerkingscapaciteit de komende jaren met 8 tot 10 miljoen kilo fosfaat worden opgeschaald.

Voor de droge meststoffen die daarbij vrijkomen, ziet ABN Amro goede kansen in de akkerbouwgebieden van Centraal- en Zuidoost-Europa.

Verschraling

De akkergronden in Centraal- en Zuidoost-Europa verschralen door het langdurig gebruik van kunstmest en de relatief lage giften organische mest.

'Er worden weliswaar voldoende voedingstoffen aangeboden, maar het organisch stof gehalte van de bodem loopt terug', stelt ABN Amro.

Vruchtbaarheid

Door de noodzaak om de vruchtbaarheid van het landbouwareaal in Centraal- en Zuidoost-Europa op peil te houden, ontwikkelt zich een markt voor organische meststoffen.

Veldproeven ter plaatse laten ook een substantieel hogere gewasproductie zien wanneer organische meststoffen worden toegediend. Voorwaarde om de mest te kunnen exporteren, is dat de mest wordt ingedikt tot een drogestofpercentage van 50 tot 90 procent.

Nieuw evenwicht

Als het lukt binnen afzienbare tijd een markt voor organische meststoffen te ontwikkelen, zijn de gevolgen van een verdere verhoging van de verplichte mestverwerking op termijn beperkt, geeft Wilbert Hilkens in het rapport aan.

Andere wegen die de bank in het rapport noemt voor het bereiken van een nieuw evenwicht zijn: een lager aanbod door verhoging van de fosfaatefficiëntie en vergroten van de afzet richting akkerbouw door een betere aansluiting op de Nederlandse plaatsingsruimte.

• Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer