'In elke mestkelder schuilt moordenaar'

Melkveehouders moeten scherper zijn op de gevaren van mestgassen. Niet optimaal kunnen ventileren terwijl giftige mestgassen vaak lastig worden waargenomen, kan mixen fataal maken, stelt Henk Wijnholds uit Annen. Hij deed onderzoek naar het voorkomen van mestgassen bij het mixen in de praktijk.

%27In+elke+mestkelder+schuilt+moordenaar%27
© Henk Wijnholds

De laatste jaren komen steeds meer ongelukken met mestgassen voor. Dat ervoer ook de familie Tiems in Anloo. Hun bedrijf had tot twee keer toe een incident, dat voor een aantal kalveren fataal was. Deze kalveren stonden zelfs op 50 meter van de mixer.

Voor Wijnholds reden om, in het kader van zijn studie naar veiligheidskundige, het gedrag van mestgassen bij het mixen van rundveemest in een stal te onderzoeken. Hij bracht daarbij de snelheid van verspreiding en de concentraties van de mestgassen waterstofsulfide en blauwzuurgas in kaart.

Ventilatie lastig

Uit die proef kwam naar voren dat een doeltreffende ventilatie moeilijk is. Ook bleek dat de kenmerkende geuren van zwavelwaterstof (rotte eieren) en blauwzuurgas (amandel) niet werd waargenomen, terwijl deze giftige gassen wel werden gemeten.

Op een bepaald moment moest de aanwezige brandweer, die de metingen verrichtte, nog in actie komen. Bij de kalveren, die tijdig in een trailer waren gestald, bleek een verhoogde concentratie waterstofsulfide te zijn gevonden, waarop de trailer werd verplaatst.

Wijnholds merkte dat bij veehouders weinig bekend is over het ontstaan en vrijkomen van mestgassen en hoe dit is te voorkomen. Over het algemeen worden, enkele uitzonderingen daargelaten, weinig maatregelen tegen mestgassen genomen, terwijl de eigen veiligheid van de ondernemers op het spel staat.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer