Somber+over+toelating+cisgene+appel
Nieuws
© Wageningen UR

Somber over toelating cisgene appel

Onderzoekers van Plant Breeding in Wageningen zijn somber over de kansen voor een Europese toelating van een schurftresistente appel die veredeld is via cisgenese.

In een interview met het studentenblad Resource van Wageningen UR vertelt onderzoeker Henk Schouten dat hij pessimistisch is over de mogelijkheid dat cisgene appels in Europa ooit commercieel geteeld gaan worden.

Schouten ontwikkelde bij Plant Breeding een schurftresistente appel op basis van cisgenese. Het betekent dat het soorteigen resistentiegen onder laboratoriumomstandigheden is ingebouwd in een bestaand appelras.

Lichtpuntje

Volgens Schouten zijn er signalen dat de Europese Unie cisgenese voorlopig nog zal aanmerken als genetische modificatie. Wel ervaart hij de toelating van de ggo-appel Arctic apple in Canada als een lichtpuntje.

'Het is afwachten hoe consumenten in Noord-Amerika deze appel ontvangen en ook wat milieubewegingen zullen doen om deze appel in een kwaad daglicht te stellen', zegt Schouten.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer