Erf in Rijnlanden kan schoner

Stichtse Rijnlanden - Hoe groot het probleem is, dat heeft hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden nog niet geheel in beeld. Maar als boeren en tuinders meer aandacht vestigen op erfafspoeling, kan de waterkwaliteit in het beheergebied flink verbeteren, denkt het schap.

Koen van WijkHoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) wil met de agrarische sector een convenant voor schoner oppervlaktewater afsluiten. Ze is hierover in overleg met LTO Noord Utrecht.
In voorbereiding daarop zijn wel meer concrete meetgegevens nodig, die aantonen in hoeverre erfafspoeling een rol speelt in de waterkwaliteit. Ook wil het schap meer gaan handhaven op erfafspoeling.
'Wij willen ook graag de aandacht vestigen op schonere erven bij boeren en tuinders. Over erfafspoeling is al veel bekend, daar kunnen we ons voordeel mee doen', zegt Anton van Garderen, provinciaal bestuurslid van LTO Noord Utrecht en portefeuillehouder Water.
Het is voor LTO Noord overigens de vraag of het een structureel probleem is of om excessen gaat. Van Garderen denkt dat 80 à 90 procent van de agrariërs de situatie op orde heeft en dat een convenant niet per se nodig is. 'Het is wel goed om alle kennis te verzamelen over erfafspoeling. Daar zijn al veel projecten mee geweest, ook in andere regio's. Daar valt van te leren.'
HDSR onderzoekt de mogelijkheden om meer gegevens te vergaren om het probleem in beeld te brengen.

Motiveren

Volgens Van Garderen zullen heldere cijfers over erfafspoeling boeren en tuinders motiveren tot het nemen van maatregelen. 'Wij hebben het waterschap ook gevraagd om informatie over vervuilingspieken en lokale bronnen die ze tijdens de handhaving tegen komen.'
HDSR beseft dat beide partijen overtuigd moeten zijn van de omvang van het probleem en wil via steekproeven een update maken van de situatie.
Eigenlijk heeft het waterschap te weinig handhavingscapaciteit, zegt adviseur waterkwaliteit en ecologie Bas Spanjers van HDSR. 'Handhavers komen gemiddeld slechts één keer per jaar op een bedrijf. Het beeld is dus onvolledig.'
Een eenvoudig instrument om erfafspoeling op te sporen is de erfscan. 'Die hebben wij ontwikkeld, en voor boeren in Utrecht West was daar subsidie voor. Slechts 47 melkveehouders lieten hun erf doorlichten. Die animo is wel mager, op 1.600 bedrijven', stelt Spanjers.
LTO Noord wil eerst kennis verzamelen en delen met de leden. Komende winter volgen mogelijk informatieavonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer