Afwijzing+eigen+gmo%2Dbeleid+lidstaten
Nieuws
© Yvonne hurkens

Afwijzing eigen gmo-beleid lidstaten

De landbouwcommissie van het Europees Parlement verklaart zich tegen het voorstel dat EU-lidstaten zelf mogen beslissen over het wel of niet toelaten of verwerken van gmo-gewassen.

De Europese Commissie kwam afgelopen voorjaar met het voorstel om de lidstaten meer ruimte te geven om hun eigen gmo-beleid te voeren. Dit omdat de standpunten in Europa hierover sterk uiteenlopen.

Ongemakken veevoerindustrie

Volgens de landbouwcommissie werkt een gedifferentieerd beleid echter verstorend voor de eenheid van de Europese markt. Ook zorgt het voor veel ongemakken in de veevoerindustrie. Vooral omdat deze industrie voor een groot deel afhankelijk is van de import van gmo-producten.

De afwijzing in de landbouwcommissie is breed gedragen. Een parlementslid benadrukte afgelopen donderdag dat als elke lidstaat afzonderlijk besluit of gmo-voer wel of niet is toegestaan dit zorgt voor een onwerkbare situatie voor de veevoerfabrikanten.

Plenaire stemming

In oktober zal de milieucommissie van het EP zich ook over het EC-voorstel uitspreken. Daarna vindt in de loop van het najaar uiteindelijk een plenaire stemming in het parlement plaats.

De verwachting is overigens dat ook de milieucommissie van het EP zich zal uitspreken tegen het voorstel van de EC.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer