Hogan%3A+boerentrots+herstellen
Nieuws
© EP

Hogan: boerentrots herstellen

Boeren zorgen voor voedselzekerheid en we moeten trots zijn op onze hoge standaard van landbouwproductie', aldus de aanstaande Europese Commissaris van Landbouw Phil Hogan tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.

Voedselzekerheid staat op de agenda van vele commissariaten van de Europese Commissie. Niet alleen van landbouw, zei Hogan die vandaag op door Europarlementariërs gewogen werd op zijn geschiktheid als landbouwcommissaris.

Hij liet weten in toekomstig beleid een balans te willen zoeken tussen milieu en productiviteit van de landbouw. 'Milieubewuste landbouw is de enige weg voorwaarts. We hebben schone en vruchtbare grond en goede waterkwaliteit nodig om goed te kunnen produceren.'

Inkomens

De uit Ierland afkomstige Hogan sprak verschillende keren over het belang van stabiele inkomens van boeren en tuinders. Hij wil naar juridische mogelijkheden kijken om oneerlijke prijsvorming in de keten te voorkomen. 'Ik denk dat vrijwillige gedragscode niet werken.'

Ook wil hij de bestaande vangnetten in crisistijd behouden om grote dalingen in boereninkomens te voorkomen. Wel gaf hij aan nieuwe markten te willen vinden om niet afhankelijk te zijn van onstabiele regio's zoals Rusland.

Quota

Het afschaffen van quota zoals voor melk en suiker is een goede zaak, vindt Hogan. 'Boeren kunnen daardoor beter reageren op de markt.' Een zachte landing voor de zuivelsector zie hij niet zitten.

De vragen van de Europarlementariërs brachten Hogan, die meer dan 20 jaar politieke ervaring heeft, geen enkele keer in problemen. Hij ontweek vakkundig moeilijke vragen over bijvoorbeeld de gevolgen van varkenspest voor varkensboeren. Hogan zal bijna zeker de nieuwe Eurocommissaris van landbouw worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer