'Superheffing retour als steun voor boer'

De door een aantal boeren betaalde superheffing moet terug naar de noodlijdende melkveesector. Dat is de inzet van van Copa Cogena, de Europese koepel van landbouworganisaties, komende maandag bij de Landbouwraad.

%27Superheffing+retour+als+steun+voor+boer%27
©

De verschillende boerenbonden waren het hier gisteren overeens tijdens het overleg in Brussel. Ze waren het ook eens over het feit dat de liquiditeitspositie bij veel melkveehouders zwaar onder druk staat.

Ze pleiten daarom bij de Landbouwraad voor het eerder uitbetalen van de toeslagrechten, van 1 december naar 1 oktober.

Melkquotum

Ook het terug brengen van de 840 miljoen euro superheffing in de melkveesector kan een duwtje in de rug geven. De partijen zijn er nog niet helemaal over eens hoe dat zou moeten.

'Je hebt 28 lidstaten met in totaal vijftig organisaties. Dan zijn er verschillende meningen. Daarbij komt dat de één dramatischer doet over de situatie dan de ander', schetst LTO-vakgroepvoorzitter Melkveevoorzitter Kees Romijn, die ook in Brussel was.

Marktbeheer

Sommige partijen willen bijvoorbeeld de superheffing laten uitbetalen aan alle melkveehouders. Anderen pleiten juist voor marktbeheer.

LTO is in principe voorstander voor dat laatste, schetst Romijn: 'De oplossing moet vanuit de markt komen. Met een tijdelijke subsidie lossen we het probleem niet op. Dat verzacht enkel tijdelijk de omstandigheden'.

Geloofwaardigheid

'En alleen subsidie tast de geloofwaardigheid van de melkveehouderij als een economische sector aan. Veehouders hebben in 2013 en 2014 goede jaren gehad. In de eerste acht maanden van 2015 lijkt het tij te zijn gekeerd', geeft Romijn aan.

'Als dit aanhoudt, zal de cashflow opdrogen. Vandaar onze inzet op marktherstel.'

Compromis

Omdat er maandag wel een standpunt moet liggen, zet Romijn in op een compromis: 'Een deel rechtstreeks uitbetalen en de rest in marktondersteuning in de vorm van extra particuliere opslag en interventie'.

Hij denkt dat een volledige uitbetaling neerkomt op 4.000 euro gemiddeld per melkveehouder in Nederland en bij fifty-fifty de helft daarvan.

Interventieprijs

Tijdens het Copa Cogena-overleg is ook gesproken over het verhogen van de interventieprijs. Een aantal organisaties pleit voor het verhogen van die interventieprijs, die nu grosso modo 21,7 cent per kilo melk is.

Romijn is hier kritisch over: 'Die interventieprijs staat al een aantal jaren en zou wellicht iets hoger kunnen. Aan een flinke verhoging, zoals sommige organisaties willen, zit voor ons een addertje onder het gras.'

De extra kosten voor een hogere interventieprijs worden gekort op de toeslagrechten voor volgend jaar, geeft hij aan.

Nederland betaalt enkel

'Vooral melkveehouders uit landen in Zuid- en Oost-Europa profiteren van die hogere interventieprijs, terwijl hun collega's uit de Noord-Europese landen hieraan meebetalen', licht Romijn toe. 'Als LTO zijn we hier dan ook geen voorstander van.'

Bovendien is het onwenselijk dat er weer wordt geproduceerd met interventie als enige klant en afzetkanaal, op kosten van landen die de agro structuur wel op orde hebben. 'Het moet wel echt een safetynet blijven', besluit hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer