Interventie in magere melkpoeder

De melkprijs zit op een dusdanig dieptepunt dat de eerste magere melkpoeder voor interventie is aangeboden. Door het instellen van een interventieprijs wordt er een bodem in de markt gelegd.

Interventie+in+magere+melkpoeder
© NVT

Dat meldt ZuivelNL in haar marktbericht. Sinds april ligt de Nederlandse melkaanvoer ruim boven het niveau van 2014. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU-lidstaten als Ierland en Polen wordt veel meer melk geproduceerd.

Dat zorgt voor extra aanbod, dat niet automatisch door de markt geabsorbeerd kan worden. Ook buiten Europa is het aanbod ruim. Tegelijk is reeds langere tijd sprake van tegenvallende vraag.

Russische importban

De afgenomen koopbereidheid van China en de Russische importban spelen daarbij een belangrijke rol.

Het ruime aanbod en de aanhoudende terughoudendheid bij kopers zorgden reeds vanaf maart voor een stevige daling van de Nederlandse noteringen. In juni leek een voorzichtige bodem te zijn gevormd in de markt, maar dit was echter van korte duur.

Toename prijsdruk

Daarna nam de prijsdruk opnieuw toe. Om de markt te ontlasten, zijn grote hoeveelheden EU-boter in de particuliere opslag weggezet. Dat was echter niet voldoende om een daling van de boterprijs te voorkomen.

De prijs van mager melkpoeder zakte verder weg tot aan het interventieniveau. Inmiddels worden partijen mager melkpoeder voor interventie aangeboden, waardoor er een bodem in de markt wordt gelegd.

Wereldmarkt

De prijs van vol melkpoeder ging verder naar beneden, veroorzaakt door een situatie van ruim aanbod uit Nieuw-Zeeland en beperkte vraag op de wereldmarkt.

De sterk gedaalde prijzen op de GDT veilingen tussen april en begin augustus weerspiegelen het beeld dat er minder vraag en voldoende aanbod is op de wereldmarkt.

Corrigerende opvering

Op de laatste veiling van 18 augustus veerden de prijzen bij alle producten fors op. Dat lijkt echter eerder een correctie te zijn voor te ver naar beneden doorgeschoten prijzen, dan dat hieraan al fundamentele verbeteringen in de markt ten grondslag liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer