%27Vak+V%27%3A+Donderdag+beenham+in+Den+Haag
Nieuws
© gemeente Den Haag

'Vak V': Donderdag beenham in Den Haag

LTO-vakgroep Varkenshouderij en NVV houden donderdag met ongeveer honderd varkenshouders een publieksvriendelijke actie op het Plein in Den Haag.

De actie heeft het thema: ‘Als we dan toch niets verdienen, dan geven we het liever gratis weg.'

Publiek wordt uitgenodigd om in 'VAK V', zoals de varkenshouders de door de gemeente en politie aangewezen locatie die dag noemen, tussen 11.30 en 12.45 uur een gratis broodje beenham te komen eten voor de lunch.

De broodjes worden aangeboden door de Nederlandse varkenshouders.

Actie 20 cent

De actie is tevens de kick-off van de ‘Actie 20 cent’. Aan de bezoekers wordt tijdens de demonstratie op het Plein gevraagd de Nederlandse varkenshouderij te steunen met een symbolisch bedrag van minimaal 20 eurocent.

Dit bedrag staat ongeveer gelijk aan de kostprijs, die de Nederlandse varkenshouders per kilo geproduceerd varkensvlees duurder uit zijn dan hun Europese collega’s.

De ‘Actie 20 cent’ loopt tot het einde van het jaar door. LTO en NVV vragen daarbij dit jaar aan Nederlandse burgers en consumenten om de varkenshouders met 20 cent te steunen.

Voedselbanken

Het totaalbedrag dat op 31 december 2015 is gestort, wordt begin januari aan Voedselbanken Nederland gedoneerd.

‘Wij hebben gekozen voor een goed doel als de voedselbank, omdat varkenshouders heel goed weten hoe het is om geen brood op de plank te hebben’, zegt waarnemend voorzitter Eric Douma van LTO-vakgroep Varkenshouderij.

Het rekeningnummer waar Nederlanders hun steun kunnen betuigen aan varkenshouders en minimaal 20 cent kunnen doneren, is: NL08RABO0368507955, ten name van: Nederlandse Vakbond Varkenshouders, o.v.v. ‘Actie 20 cent’.

Lastenverlichting

LTO en NVV roepen Tweede Kamerleden op om tijdens het debat donderdag te pleiten voor lastenverlichting en kostprijsverlaging, zodat een gelijk Europees speelveld ontstaat en gezinsbedrijven kunnen blijven ondernemen in Nederland.

‘Met deze actie willen wij onze boodschap extra onder de aandacht brengen bij de maatschappij en politiek', aldus Douma en NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer