'Spiegelen aan sectorcijfers'

Niet de economische situatie maakt varkenshouden anno 2011 zwaar. Daar zijn alle randvoorwaarden waaraan de varkenshouderij moet voldoen debet aan.

%27Spiegelen+aan+sectorcijfers%27
© Tonie Klein Brinke

In het Gelderse Haarlo gaf Rabo-topman Wim Thus dinsdagavond een uitgebreide analyse van de actuele situatie in de varkenshouderij. Hij stelt vast dat alle kosten stijgen maar het meerjarig gemiddelde van de voerwinst voor de zeugen- en vleesvarkenhouderij al jaren onveranderd zit op respectievelijk 500 en 85 euro.

'De vraag die daarbij telkens terugkomt is die van 'is dat genoeg'. Nee, dat is het niet maar we konden dat compenseren door de vaste kosten te verlagen door meer dieren te houden', aldus Thus. Wordt gekeken naar het 6-jarig gemiddeld van de voerwinst dan komen zeugenhouders gemiddeld niet tekort. Vleesvarkenhouders de afgelopen 3, 4 jaar wel.

Spiegelen

Thus hamert er bij de aanwezigen zich te spiegelen aan sectorcijfers. 'Geen bedrijf is gelijk, maar je krijgt wel een indicatie van waar je staat.' Zeugenbedrijven waar de schuldpositie nu hoger is dan op 1 januari adviseert hij een kritische analyse van de kosten te maken.

'De schuldpositie hoeft van de prijsdip niet op te lopen.' Het eerste half jaar van 2011 was namelijk goed. De laatste maanden ligt de voerwinst met 400 euro per zeug onder het meerjarig gemiddelde. Een zeugenhouder moet gemiddeld 100 euro per zeug per jaar reserveren voor onder andere vervangingsinvesteringen. Bij de vleesvarkens ligt dat bedrag op 15 euro per vleesvarkenplaats.

Rat Race

Thus noemt de varkenshouderij een rat race. De marges worden steeds kleiner en je kunt het je als varkenshouder niet permitteren om beneden gemiddeld te presteren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer