SP: goed dat provincie eisen doorzet

Statenlid Lies van Aelst van de SP is blij dat provincie Zuid-Holland niet opgeeft bij het verplicht stellen van dierenwelzijnseisen bij uitbreiding of verplaatsing van intensieve veehouderijen.

SP%3A+goed+dat+provincie+eisen+doorzet
© Cees van 't Wout

Provincie Zuid-Holland wil zelf dierenwelzijncertificaten verplicht stellen bij uitbreidingen en verplaatsingen van intensieve veehouderijen. De Raad van State stelde echter in een Brabantse zaak dat de provincie zich geen extra eisen bovenop de landelijke wetgeving mag invoeren.

Gedeputeerde Han Weber heeft daarom het minister Melanie Schultz-van Haegen van Infrastructuur en Milieu gevraagd de certificeringeisen te beschouwen als innovatief experiment volgens de Crisis- en Herstelwet. De kans bestaat dat dit verzoek niet wordt geaccepteerd.

Een deskundige helpt de provincie nu om uit te zoeken wat dan de beste weg is om het alsnog binnen de geldende regels voor elkaar te krijgen.

Op slot

Mocht het echt niet lukken om als provincie bij uitbreiding eisen aan dierenwelzijn te stellen, gaat het beleid van vóór juli 2014 weer gelden. Dat betekent dat intensieve bedrijven in Zuid-Holland helemaal niet mogen uitbreiden of verplaatsen.

Ook niet ideaal, stelt Van Aelst: 'Dan verandert er helemaal niks en gaan bedrijven op de oude voet door en blijft de situatie voor de dieren hetzelfde. Het blijft helaas kiezen tussen twee kwaden: of uitbreiden mét extra dierenwelzijnseisen waardoor het bedrijf diervriendelijker wordt maar wel intensief blijft, of helemaal niet uitbreiden, waarbij de situatie bij het oude blijft.'

Stap verder

Het Statenlid hoopt dat het lukt om als provincie meer dierenwelzijnseisen te kunnen stellen, maar ideaal vindt ze het niet.

'Het liefst zouden we natuurlijk zien dat er voor alle bedrijven gewoon goede regels voor dierenwelzijn gaan gelden. Welke overheid dat regelt is minder belangrijk, het gaat om het resultaat. Ook op landelijk niveau blijft dat dus zeker het streven van de SP'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer