Toch+ruimte+voor+intensief+Zuid%2DHolland
© Cees van 't Wout

Toch ruimte voor intensief Zuid-Holland

Varkens- en pluimveehouders in Zuid-Holland kunnen toch op een andere plek hun bedrijf onder voorwaarden voortzetten en duurzaam ontwikkelen.

Die toezegging deed gedeputeerde Han Weber gisteren op aandringen van de Statenleden in de commissie Groen & Water. Bijna alle partijen vroegen de gedeputeerde naar mogelijkheden voor de intensieve veehouders te kijken.

Alleen GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden bezwaar.

Stap in goede richting

'Dat is een grote stap in de goede richting', concludeert bestuurder Hanneke de Baar namens LTO Noord. Die organisatie voert met NVV West een stevige lobby voor behoud van de sector in Zuid-Holland.

'Het biedt meer houvast voor veehouders die klem zitten. We moeten nog zien wat de randvoorwaarden zijn.'

Keurmerken

Ook hoeven pluimvee- en varkenshouders in Zuid-Holland waarschijnlijk niet aan een opstapeling van verschillende keurmerken voor dierenwelzijn te voldoen.

Weber gaf aan dat het niet en-en maar of-of wordt. Aanvankelijk zouden intensieve veehouders straks aan strenge welzijnseisen moeten voldoen.

De Beter Leven-ster van de Dierenbescherming zou verplicht worden. Daarbovenop moeten boeren beschikken over de Milieukeur of de Maatlat Duurzame Veehouderij van stichting Milieukeurmerk.

Bouwblok

De gedeputeerde wil de certificering bij één instantie borgen. Hij gaat nog onderzoeken hoe en waar dat gaat gebeuren. 'Heel positief', concludeert Hanneke de Baar namens LTO Noord.

Onder de voorwaarden van een keurmerk, kunnen intensieve veehouders dan doorgroeien naar een bouwblokgrootte van 2 hectare. De Baar: 'Dat biedt perspectief, daarom ben ik positief. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar andere provincies'.

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer