Meer+mogelijk+voor+intensief+Zuid%2DHolland
Nieuws
© Cees van 't Wout

Meer mogelijk voor intensief Zuid-Holland

Intensieve veehouders in Zuid-Holland die hun bedrijf willen ontwikkelen en verduurzamen, krijgen te maken met beter bruikbare provinciale regels.


Deze week ging Provinciale Staten akkoord met nieuw beleid voor de sector. LTO Noord heeft voor de wijzigingen gelobbyd en constructief meegedacht.

De stapeling van keurmerken is geschrapt. Zo zijn veehouders niet meer verplicht een Beter Leven-ster van de Dierenbescherming te hebben, met daarbovenop de Milieukeur of de Maatlat Duurzame Veehouderij van stichting Milieukeurmerk.

Aansluiten

Ook is het aantal mogelijke certificaten niet op voorhand beperkt. Zo kunnen intensieve veehouders beter aansluiten op de praktijk en dynamiek van certificering en marktvraag.

Intensieve veehouders die hun bedrijf willen ontwikkelen, moeten nu alleen aantonen dat zij hun bedrijfsvoering verduurzamen, conform daarvoor relevante keurmerken of certificaten. De provincie bekijkt dit per geval.

Neventak

Ook vervalt de 10 procent-eis voor boeren die een intensieve nevental hebben. Zij kunnen hun intensieve tak uitbreiden, mits zij die verduurzamen en dit een neventak blijft.

Bouwvlakken voor intensieve veehouderijbedrijven als hoofdtak mogen tot 2 hectare groot worden. Als neventak is in theorie maximaal 1 hectare mogelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer