Iets+meer+ruimte+voor+intensief+Zuid%2DHolland
© NAJK

Iets meer ruimte voor intensief Zuid-Holland

Intensieve veehouders in Zuid-Holland krijgen iets meer ruimte om uit te breiden, ook al moeten ze van de provincie verdwijnen. Zowel boeren met een neven- als een hoofdtak kunnen hun bedrijven ‘royaler dan 10 procent’ vergroten, mits ze aan voorwaarden voldoen.

Dat schrijft GS aan Provinciale Staten na onderzoek en advies van Wageningen UR. Daarmee geven ze gehoor aan een motie van de SP van 28 januari 2011. De Statenleden praten op 4 september in de commissie Groen& Water over het voorstel.

Aan de visie van de provincie op de sector verandert weinig. Zuid-Holland ziet de intensieve veehouderij als ‘gebiedsvreemd’. Ze wil het liefst dat de sector verdwijnt en werkt daarom niet mee aan verdere ontwikkeling. Zo mogen er geen nieuwe intensieve bedrijven bijkomen.

Voorwaarden

Het uitsterfbeleid staat echter een ‘duurzame, diervriendelijke en extensieve bedrijfsvoering’ van de bestaande pluimvee-, varkens- en andere intensieve veehouders in de weg, stelt het provinciebestuur. Daarom mogen boeren met een intensieve neven- of hoofdtak onder voorwaarden met meer dan 10 procent uitbreiden

Zo mag een neventak zich niet ontwikkelen tot hoofdtak. Verder moeten veehouders beschikken over één ster van het Beter Leven Keurmerk en voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij van de stichting Milieukeurmerk of een vergelijkbaar keurmerk.

Klem

Veehouders die willen uitbreiden en tegen ruimtelijke beperkingen oplopen, mogen niet op een andere plek hun bedrijf voortzetten. WUR had hier wel om gevraagd. ‘Als een veehouder klem zit, maar wel de duurzaamheid en het dierenwelzijn van zijn bedrijf wil verbeteren, moet hij de kans krijgen zich elders te hervestigen’, reageert voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edite Oost/West

Weer

 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer