Zienswijze Ooijen-Wanssum

De LLTB heeft een zienswijze ingediend op het ontwerpinpassingsplan ‘Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum’. De gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum heeft namelijk grote impact op de regionale land- en tuinbouw.

Hoogwaterbescherming en ontwikkeling van natuur worden gecombineerd, wat past in de gedachte van zuinig ruimtegebruik. Maar om dit mogelijk te maken moeten boeren en tuinders veel grond inleveren. Voor de meeste hectares die wegvallen, is geen ruilgrond voorhanden.
Door de regionale gronddruk is de grondprijs opgelopen. Samen met de verslechtering van de kaveltoestand worden ondernemers geconfronteerd met hogere productiekosten.
Door reactivering van de oude Maasarm neemt de overstromingskans van verschillende hectares landbouwgrond toe. Percelen kunnen in de toekomst dus vaker onder water komen te staan, wat het risico op lagere opbrengsten en oogstverliezen met zich meebrengt.

Overleg

De LLTB gaat in overleg met het projectbureau en provincie Limburg om te bekijken welke tegenprestaties kunnen worden geleverd. Maatregelen zoals ruilverkaveling en ophoging van percelen leiden tot een versterking van de land- en tuinbouw. Ook over het uitvoeren van natuurbeheer door agrariërs moet meer duidelijkheid komen.
De zienswijze is terug te vinden op de website van de LLTB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer