‘Fosfaat uit varkensmest halen lukt technisch’

Het is technisch en financieel haal-
baar om fosfaat uit varkensmest en -digestaat te halen en buiten de landbouw af te zetten. Dat stelt het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) na een studie naar het onttrekken van fosfaat.

Pieter StokkermansHet VCM besteedde dit onderzoek uit aan het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer IGB. Dit instituut heeft een scheidingsmethode ontwikkeld, waarbij fosfaat wordt onttrokken.
In Vlaanderen gelden voor bepaalde bodemtypen steeds strengere fosfaatbemestingsnormen, waardoor minder dierlijke mest kan worden toegepast. Daarbij is vooral de fosfaat-stikstofverhouding van varkensdrijfmest ongunstig, waardoor de hoeveelheid fosfaat bepaalt hoeveel dierlijke mest mag worden toegediend.
Bij mestscheiding wordt de varkensmest vaak gescheiden in een stikstof- en kaliumhoudende dunne fractie en een koolstof- en fosfaathoudende dikke fractie. De dikke fractie wordt vaak gehygiëniseerd en geëxporteerd, waarmee ook de hoeveelheid stikstof over de grens gaat. Dit is goed voor de hoeveelheid organische stof van de bodem.

Aanzuring

Bij het Fraunhofer IGB-principe wordt mest met zwavelzuur aangezuurd, waardoor veel fosfor oplost. De mest gaat naar een pH van 5 en het digestaat naar 4. In een vervolgonderzoek wordt gekeken of de mest met een verdere aanzuring financieel meer oplevert. Vervolgens wordt de fosforhoudende oplossing gefilterd en slaat het fosforzout na toevoeging van een basische vloeistof neer.
Op deze manier is bij mest 63 procent van het totale fosforgehalte terug te winnen, terwijl dit bij 40 procent van in de dikke fractie aanwezige fosfor lukt.
De fosforarme, stikstofhoudende dikke fracties zijn vervolgens in de landbouw inzetbaar. Het fosforzout kan in het meest ongunstige geval worden afgezet naar een meststofproducent, waar het 50 euro per ton opbrengt. In het meest gunstige geval is het af te zetten op de particuliere markt.
In Duitsland brengt dit 400 euro per ton op. In dit geval zou de verwerking met deze methode binnen twee jaar renderen. Daarbij zijn de nettokosten per kuub mest 5,60 euro. Hiermee wordt 20 euro afzetkosten per ton ruwe mest uitgespaard.
Bij afzet naar een meststofproducent, het meest ongunstige geval, zijn de nettokosten voor mest 12 euro per kuub en voor digestaat 10,20 euro per kuub mest aangehouden. Ook dit zit onder de 20 euro per kuub, die wordt bespaard.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    24° / 10°
    20 %
  • Maandag
    23° / 13°
    30 %
  • Dinsdag
    19° / 12°
    90 %
Meer weer