Twee plaagdierbeheersers de fout in met muizengif Racumin Foam

Twee ongediertebestrijders zijn in november 2023 in de fout gegaan met muizenbestrijdingsmiddel Racumin Foam. Naast een eerste beheerser, waarbij in oktober 46 veebedrijven werden geblokkeerd, blijkt in november een andere beheerser het middel te hebben blootgesteld aan dieren.

Twee+plaagdierbeheersers+de+fout+in+met+muizengif+Racumin+Foam
© Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had in oktober 46 bedrijven geblokkeerd nadat in de lever van een kalf van een van die bedrijven, residu van Racumin Foam werd gevonden. Daarbij werd de Maximum Residu Limiet (MRL) overschreden.

Op basis van de administratie van de plaagdierbeheerser was er een vermoeden dat ook bij 45 andere bedrijven dieren waren blootgesteld aan dit middel. In november 2023 kwam er een tweede melding binnen van een kalfslever met residu boven de limiet. Hier bleek een andere plaagdierenbestrijder het middel te hebben ingezet.


Uit de voedselketen

Op basis van beide gevallen zijn enkele levers uit de voedselketen genomen, omdat bij controles bleek dat de normen werden overschreden. Ook zijn de bedrijven na onderzoek gedeblokkeerd. Daarnaast bleek dat het middel is ingezet bij een aantal horeca- en levensmiddelenbedrijven, onder meer in strandtenten. Hier zijn extra controles geweest. Dit leverde niets op.


De eerste plaagdierenbestrijder, die in oktober in de fout ging, heeft inmiddels een last onder dwangsom gehad om herhaling te voorkomen. Ook draagt de bestrijder zorg voor het schoonmaken van de locaties, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.

Om herhaling te voorkomen, komen er meer controles op residuen in levers. Die worden zowel door de NVWA als de vleessector zelf gedaan. Verder worden veehouders gewezen op het risico van het niet volgens de regels inzetten van ongediertebestrijdingsmiddelen.


Voorschriften aanpassen

Verder zal de toelatingshouder van Racumin Foam de gebruiksvoorschriften voor toepassing van dit middel aanpassen aan de nieuwe inzichten van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Zo mag het niet meer worden ingezet in stallen en dierenverblijven.

Verder zijn de geconstateerde risico's gedeeld met plaagdierbeheersers en de Nederlandse Vereniging voor Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB). Volgens de NVWA en de Inspectie Leefomgeving en Transport is een groot aantal overtredingen geconstateerd bij gecertificeerde bedrijven en wordt hier tegen opgetreden.

Volgens minister Adema blijven, ondanks de risicobeperkende acties en inspanningen, bestrijders zelf verantwoordelijk voor het op een correcte manier inzetten van middelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer